Sok a bizonytalanság a napelemes piacon

napelem-napenergia-epitoipar-palyazat

Bizalomvesztés, lassú állami kifizetések, bruttó elszámolás, bedőlő kisvállalkozások. És mi jön a választások után?

Mi is sokat foglalkoztunk már a napelemes pályázatokkal, mekkora zűrzavar támadt a pályázóknál.

A HVG cikkének szerzője többek között megnézte a hazai, napelem-telepítésben érdekelt vállalkozások nehézségeit a kialakult helyzet miatt. Azt írják, „ha a lebonyolító nem gyorsít a kifizetéseken, nemcsak cégek százai dőlnek be, de a legújabb napelemes program végrehajtása is veszélybe kerülhet”. Majd arra hívják fel a figyelmet, hogy „összesen körülbelül 2 ezer telepítőcég körülbelül 10 ezer munkavállalója is bajba kerülhet, akik az utóbbi években szembesültek azzal, hogy organikusan fejlődő piacukat felforgatták a támogatási programok és egyéb intézkedések”.

A kereslet előbb felfutott – amit a 2022-es energiaválság is fokozott –, ám mostanra a rendkívül kedvező szaldó elszámolási rendszer kivezetése visszavetette az érdeklődést, a korábbi, 100 százalékosnak ígért 2021-ben indult pályázat támogatásainak lassú folyósítása nyomán pedig a cégek pénztárcája ürült ki.

A cikkben a kisvállalkozások nehéz helyzete mellett szóba kerül még, hogy sokat segíthetne egy új napelemes pályázat, de a jelenleg kifutók elmaradt vagy lassú finanszírozása komoly problémákat okozhat a KKV-knak és az ügyfeleknek egyaránt.

További részletek a hosszabb cikkben ide kattintva olvasható el.

Fotóillusztráció: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

Elhunyt Opiczer Pál épületgépészmérnök

Következő olvasása

Retrofit légtechnikai rendszerek felújítása