Hőszivattyúk a régebbi, nagyobb társasházakban

hoszivattyu-ertekesites-tamogatas-europa

A DENA, a berlini Német Energiaügynökség fenti témában egy 63 oldalas kiadványt jelentetett meg arról, hogy a hőszivattyúkra való átállás a társasházak körében hatalmas potenciált jelent, és jelentős mértékben hozzájárulhat a klímasemlegességi cél 2045-ig történő eléréséhez Németországban.

A társasházak hőszivattyús projektjei, ellentétben a családi házakkal és ikerházakkal, különleges kihívásokat jelentenek – ilyen például a szűk beépítés a belvárosi területeken, és a decentrális rendszerekről (etázsfűtések, egyedi fűtőberendezések) való átállás központi rendszerre, illetve a magas hőmérséklet iránti igény a központi HMV-termelésnél. De ezekhez a feltételekhez is léteznek innovatív komponensekkel kialakított rendszerek, mint például a lakásonkénti hőfogadók. Továbbá léteznek hőelosztó hálózatra kötött megoldások egész lakónegyedek ellátására is.

A kiadvány bemutatja, hogy még a gyengén hőszigetelt, radiátoros fűtéssel rendelkező épületekhez is sokfajta megoldási variáció létezik, legyen szó akár levegő, akár talaj, akár víz hőforrásról. A hatékony üzem és a csekély üzemköltségek érdekében döntő jelentősége van a fűtővíz-hőmérsékletek csökkentésének. Szükség esetén a hőszivattyúkat a hőtermelésben csúcsüzemi kazánok támogathatják. Mind a nyolc, példaként ismertetett projektnél a bérlők elégedettek voltak a hőszivattyúra való átállással.

A kiadvány letölthető a dena.de honlapról.

Forrás: haustec.de

Megosztás

Előző olvasása

Újra lesz tervellenőrzési tevékenység

Következő olvasása

Gyakori hibák a multisplit klímaberendezés tervezésénél