Gyakori hibák a multisplit klímaberendezés tervezésénél

1. Túlméretezés

    A méretezésnél el kell kerülni a túlzott tartalékképzést, mert alacsony teljesítményigénynél a készülékek minimális teljesítménye is meghaladja az igényeket. Az átmeneti időszakban így gyakran fordulnak elő ki-be kapcsolások, amelyek negatív hatással bírnak a hatékonyságra és az élettartamra.

    2. A vezetékek hibás nyomvonalvezetése

      Egy szimultán split berendezés esetén, amely több beltéri egységet foglal magában közös vezérlés alatt, a hűtőközeg tömegáram Y idomok révén kerül szétosztásra. A legrövidebb áramlási úttal rendelkező beltéri egység így rendszeresen nagyobb teljesítményt ad le, és így az összes beltéri egység teljesítménye egyenlőtlen lesz. Ügyelni kell tehát arra, hogy az elosztástól számítva minden vezetékhossz közel azonos legyen.

      3. A kondenzátumtálca túlfolyása

        A szabad kondenzátum-kifolyással rendelkező készülékeknél ügyelni kell arra, hogy a kifolyó után ne legyen dupla szifon. Ilyenkor a kondenzátum visszatorlódhat a kondenzátumtálcába, és ott túlcsordulhat.

        4. Hibás légvezetés

          A megkívánt komfortérzet biztosan csorbát szenved akkor, ha a bent tartózkodók közül valaki a tarkóján, vagyis a huzatra legérzékenyebb testrészeink egyikén hideg légáramot érez, vagy ha a helyiség szemközti sarka nem hűl le megfelelően. Figyelembe kell venni az olyan gyártóművi adatokat, mint a vetőtávolság és a légtérfogatáram, és szükség esetén a teljesítményt több kisebb beltéri egység között kell megosztani.

          Forrás: Die Kaelte+Klimatechnik

          Megosztás

          Előző olvasása

          Hőszivattyúk a régebbi, nagyobb társasházakban

          Következő olvasása

          Nagyon kevés napelemes pályázatot fizettek ki, sok család kerülhet bajba