Már hatályos is a háztartási méretű napelemes rendszerekről szóló új rendelet

napelem-eves-szaldo-elszamolas-kormany-epuletgepesz

Két feltétel mellett a beruházás után 10 évig maradhat az éves szaldó elszámolás az energiaügyi miniszter szerint.

Aki szeptember 7-ig jelezte az elosztóhálózati társaság felé háztartási napelem telepítési igényét, és 2025. végéig befejezi a beruházását, a telepítéstől számított tíz éven át az éves szaldó elszámolási rendszerben maradhat – adott tájékoztatást Facebook oldalán Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

A rendszer telepítésétől számított tíz évig azon háztartások számára is megmarad az éves szaldó szerinti elszámolás , akik már akár évekkel ezelőtt csatlakoztak a hálózathoz, vagy tavaly ősszel jelentkeztek és még csak mostanában fejezik be a telepítést.

Január 1-től csaknem az ország teljes területén feloldják a rácsatlakozási korlátozást az új napelemes rendszerek számára, és 2024-től kilowattóránként 5 forintot kapnak a háztartási napelemes rendszerek tulajdonosai a bruttó elszámolás keretében a hálózatba táplált villamos energiáért, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szeptember 13-i kormányinfón.

Még aznap késő este megjelent a Magyar Közlönyben a konkrét jogi szabályozás, miszerint valóban nem vezetik ki a kormány az éves szaldóelszámolást, de rendszerhasználati díj megfizetésére kötelezik az ebben az elszámolási rendszerben maradó napelemes rendszerek tulajdonosait.

A rendelet, ami ide kattintva olvasható el, már hatályba is lépett.

Fotóillusztráció: Freepik


További cikkeink a témában:

Megosztás

Előző olvasása

Tricox Octa 12 körig bővíthető moduláris kompozit osztó-gyűjtő

Következő olvasása

HKVSZ Szervizkonferencia és 30 éves ünnepség októberben

Legolvasottabb