Elstartolt az Otthonfelújítási Program: fontos információk kivitelezőknek!

otthonfelujitasi-program-tamogatas-epitoipar-epuletgepeszet-vallalkozas

Fontos állami támogatási program indult július 1-jével az építőipar, és ezen belül is az épületgépészeti szektor számára.
Fontos részletek az érdekelt vállalkozások számára!

Ebben a korábbi cikkben már elérhető a lakossági pályázati link is. Az ígylakunk.hu a napokban arról írt, hogy „a kérelmet a MFB Pont Plusz lakossági hálózat 266 bankfiókjában lehet benyújtani 2025.12.31-ig, de mivel legfeljebb 20 ezer 1990 előtt épült családi ház korszerűsítését támogatják, a rendelkezésre álló forrás kimerülésével a hitelprogramot fel fogják függeszteni”.

Az építésijog.hu pedig arról ír, hogy „az Otthonfelújítási Program eredetileg 2024. június 3-tól indult volna, azonban a tervezet társadalmi egyeztetése során olyan sok kérdés és igény érkezett, hogy az indulás eltolódott. (Javaslataikat fogalmazott meg az Épületgépészeti Egyeztető Fórum is, több más szakmai szervezettel közösen, erről itt írtunk.)

Az építési jogi portál megjegyzi, „a program az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU keretében valósul meg. A jogszabályi keretet a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve végrehajtásának alapvető szabályairól és felelős intézményeiről szóló 373/2022. (IX. 30.) Korm. rendelet adja”.

Azt is hozzáteszik, hogy miközben a program keretösszege 108, 24 milliárd forint, ebből legfeljebb 20 milliárd forint fordítható magas hatásfokú gázkazánnal történő fűtésrendszer korszerűsítésére. „Ez a támogatás és a kölcsön együttes összegére vonatkozik. A határidő itt rövidebb, erre a célra kölcsönszerződést 2024. december 31-ig, illetve a keret kimerüléséig lehet kötni”.

Fontos azt is tudni, hogy

Otthonfelújítási Program: ezt érdemes tudniuk a kivitelezőknek

Kiemelt információ az építőipari vállalkozások számára, hogy „a felújítási program résztvevői számára nem kötelező, hogy a munkákhoz előre regisztrált kivitelezőt vegyenek igénybe. A feltételeket azonban úgy alakították, hogy nagyon is érdekükben álljon”.

Az építőélet.hu cikkében részletezi, milyen feltételeknek kell megfelelnie a közreműködő vállalkozásnak. Ez alapján a portál megállapítja, „a 100 ezer forintnál nagyobb értékű beszerzések piaci árának alátámasztásához a pályázónak három árajánlatot kell bemutatnia. Mindhárom árajánlatnak olyan szállítótól kell érkeznie, amelyek alkalmasak a programban való részvételre, így:

  • rendelkezik legalább egy lezárt üzleti évvel;
  • tevékenységei között szerepel a programban vállalt tevékenysége TEÁOR kódja;
  • a pályázatot lebonyolító MFB Zrt. nem ítélte kockázatosnak a tevékenységét;
  • valamint nem áll végrehajtási, csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás, kényszertörlés alatt;
  • és nincs összeférhetetlenség a kivitelező és a pályázó között.

A kivitelezők regisztrációja ezen az oldalon történik, majd hozzáteszik, a regisztráció elbírálása legalább 15 nap akkor is, ha nem lesz szükség semmilyen dokumentum hiánypótlására. A portál felhívja arra is a figyelmet, hogy „az elbírálás lezárásáig a kivitelező neve nem fog megjelenni a pályázók előtt. Nem tudják őt választani és nem tudnak tőle árajánlatot sem kérni, amíg a folyamat le nem zárul”.

Közben a Magyar Épületgépészek Szövetsége utánajárt annak is, hogyan tudnak bekerülni a gyártók termékei kulcstermékek listájába. Kiderült, hogy az építési termékek nyilvántartását az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. egyik aloldalán lehet regisztrálni.

Itt regisztrált gyártóként, vagy gyártói meghatalmazottként nyílik meg a lehetőség feltölteni az építési termékeket (teljesítménynyilatkozat feltöltését követően), valamint a hő- és melegvíztermelő berendezéseket.

Az ÉMI hozzáteszi, a programhoz kapcsolódó építési termékek adatbázisa a termekinfo.emi.hu oldalon az „Építési termékek” nyilvántartásában szereplő termékeket veszi alapul, és az Egyszerűsített Környezeti Minősítés során minimum 8 számított környezeti pontot elérő, az alábbi termékkategóriába tartozó termékek kerülnek be:

  • hőszigetelés,
  • nyílászáró,
  • szekunder fűtési köri hőleadó.

A programhoz kapcsolódó hő- és melegvíztermelő berendezések adatbázisában a használati melegvíz termelő berendezések, a kondenzációs kazánok, a levegő-víz hőszivattyúk és a lakossági puffertartályok szerepelnek, amelyek megfelelnek az Európai Parlament és Tanács által hozott megfelelőségi irányelveknek és megfelelőségi nyilatkozattal rendelkeznek.

Az ÉVOSZ podcastcsatornáján pedig Lázár János építési és közlekedési miniszter beszélt többek között az Otthonfelújítási Programról, amit itt lehet meghallgatni:

Zámbori Bíró Tamás
Fotóillusztráció: épületgépész.hu

Az otthonfelújítási programmal kapcsolatos összes eddigi cikkünk ide kattintva olvasható el.

Megosztás

Előző olvasása

Egy élhetőbb jövő előszele – Az új ipari légkör

Következő olvasása

Munkába állt a Műegyetem új rektora