Munkába állt a Műegyetem új rektora

budapesti-muszaki-es-gazdasagtudomanyi-egyetem-bme-rektor-charaf-hassan

Július 1-jétől Charaf Hassan egyetemi tanár lett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora, megbízatása öt évre szól – tájékoztatott az MTI-n keresztül az egyetem.

Az egyetem közölte, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának eddigi dékánja hétfőn átvette a rektori láncot Czigány Tibortól, az intézmény leköszönő vezetőjétől. A rendezvényen a műegyetemi szenátus tagjai mellett jelen volt Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter, valamint Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért felelős államtitkár is.

A libanoni születésű Charaf Hassan villamosmérnök, mérnök-közgazdász, az MTA doktora, a Műegyetemen szerzett diplomát 1992-ben. 1996-től a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének munkatársa, 2016-tól a tanszék vezetője, 2019-től a kar dékánja.

Az elsők között vezette be a mobilprogramozást az egyetemi képzésekbe, számos mobilalkalmazásokkal kapcsolatos nemzetközi kutatási és fejlesztési projekt kezdeményezője. Nevéhez fűződik az iparral együttműködésben kialakított üzemmérnök-informatikus képzés elindítása – áll az MTI közleményében.
Charaf Hassan több hazai és nemzetközi szervezet vezetőségének munkájában vesz részt. 2023-tól a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat Irányító Testületének tagja. Az elnökség tagjaként vesz részt a Mesterséges Intelligencia Koalíció, valamint a Magyar Innovációs Szövetség munkájában is.

A BME 28 tagú Szenátusa 2024. június 10-én 13 órakor hallgatta meg a rektori tisztségre pályázók programismertető előadását – amelyet a megelőző hónap során az Egyetem polgárai számos fórumon megismerhettek –, majd titkos szavazással döntött arról, hogy kinek a rektorjelöltségét támogatja. A szavazatok több mint kétharmadát Charaf Hassan kapta, pályázata a BME Rektori Kabinet honlapján elérhető – tájékoztatott a BME Rektori Kabinetje.

Forrás: MTI / BME Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Megosztás

Előző olvasása

Elstartolt az Otthonfelújítási Program: fontos információk kivitelezőknek!

Következő olvasása

Daikin: vissza nem térítendő fűtéskorszerűsítési támogatás magyar ingatlantulajdonosoknak