A nem mérnök végzettségű kamarai tagokról is szó volt az MMK éves küldöttgyűlésén

magyar-mernoki-kamara-mmk-kuldottgyules-2024

Megtartotta éves küldöttgyűlését a Magyar Mérnöki Kamara (MMK). Az eseményen szóba került a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) való kapcsolatok fejlesztése, a hatályos építészeti törvény, valamint a nem mérnök tagság helyezett is.

Bár a 39 küldött által kezdeményezett napirend-módosító indítványt, amelyet a BME helyzetének megtárgyalása, állásfoglalás kiadása és határozathozatal annak kezelésére címmel nyújtottak be, nem támogatta a küldöttgyűlés, az MMK elnöke azt ígérte, első útja a frissen megválasztott új, egyetemi rektorhoz fog vezetni azzal kapcsolatban, hogyan tudná segíteni a MMK az egyetem képzését. 

A nemrégiben életbe lépett új törvényekről, amelyek befolyásolják a kamara működését is, Wagner Ernő, kamarai elnök többek között elmondta, aggályosnak tartja a nem mérnöki végzettségű tagok sorsát. „Megpróbáltunk lépéseket tenni ezzel kapcsolatban, a minisztériumtól azonban azt a visszajelzést kaptuk, hogy az építészeti törvény nem változhat. Ennek nyomán javasoltuk, fogalmazzák meg másképpen a felelős műszaki vezetők követelményeit, azaz a jövőben ne kelljen felelős műszaki vezető a technikus végzettségű felelős műszaki vezetők által vezetett munkákra, hanem ezekre felelős műszaki irányítót jelöljenek ki, így nem kell módosítani a törvényt. A javaslaton még gondolkodnak a minisztériumban. Nem feltétlenül helyes, ha 3-4 ezer nem mérnöki végzettségű szakember kerül a kamarába”. – mondta az MMK elnöke. 

A küldöttgyűlésről a teljes beszámoló ide kattintva olvasható el.

Fotók: MMK

Megosztás

Előző olvasása

A múlt ismerete segít a jelenben és a jövőben

Következő olvasása

Megjelent az Építőipari Nívódíj pályázat felhívása