Eurostat: uniós összehasonlításban a legolcsóbb a hazai energiafelhasználás

gazfutes-villamos-energia-eurostat-kutatas-energiaugyi-miniszterium

Az Eurostat csütörtöki adatközlése szerint 2023 második felében is Magyarországon volt a legolcsóbb a villamos energia és a földgáz a lakossági fogyasztók számára. Az uniós statisztikai hivatal kimutatása alapján az euróban kifejezett átlagárak hazánkban voltak a legalacsonyabbak a tavalyi második fél évben – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A rangsor túlsó végén szereplő német háztartásoknak az áramért három és félszer, a gázban sereghajtó hollandoknak hét és félszer többet számláztak – tette hozzá a minisztérium.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) naprakészebb árösszehasonlítása szerint 2024 márciusában is a magyar családok rezsiterhei voltak a legkisebbek Európában. Az MVM Csoport összegzése szerint

– írták. 

Azt is elmondták, az áramszámlák mérséklését a Napenergia Plusz Programmal is segíti, amelynek révén már több mint ötezer nyertes család telepíthet támogatással napelemet és energiatárolót – értékelt az EM. 

Felhívták a figyelmet egyúttal arra is, hogy a júniusban induló otthonfelújítási program több tízezer családi házban megvalósuló energiahatékonysági beruházásokhoz nyújt összesen 108 milliárd forint támogatást. Az összesen akár 6 millió forint vissza nem térítendő forrás és kamatmentes hitel jóvoltából a kedvezményezettek legalább 30 százalékos energiamegtakarítást érhetnek el, így könnyebben tarthatják fogyasztásukat az átlagos szint alatt.

Az Eurostat jelentése ide kattintva olvasható.

Forrás: MTI
Fotóillusztráció: épületgépész.hu

Megosztás

Előző olvasása

Rezsicsökkentés ide, energiaválság oda, sok magyar épületben fűtenek fával

Következő olvasása

A háztartások több mint 2/3-ának nincsen klímája