Ventilátorcsere az energetikai fordulat érdekében a légtechnikai berendezések területén

ventilator-legtechnika-wolf

© WOLF GmbH

A 90-es évekből származó légtechnikai berendezések rendszerint még nem szolgálták ki az idejüket. Ezek gyenge pontja sokszor a szíjhajtású radiálventilátor. Milyen előnyt nyújt a modern EC-ventilátor beépítése? Erre és további kérdésekre válaszol Erwin Hanzel, a Wolf oktatási szakértője.

A régi radiálventilátoros technika energetikai hatékonysága gyakran 40% alatt van, ezért ez a fő okozója a meglévő légtechnikai berendezések magas energiafelhasználásának. Ezzel szemben a modern EC-ventilátorok rendszerhatásfoka a 70%-ot is eléri, különösen akkor, ha a szállított légmennyiségeket a mindenkori igényekhez illesztjük. Ezen túlmenően a szíjhajtás kellemetlenül hangos zajokat okoz, és a lekopott gumirészecskék a szellőzőlevegővel a helyiségekbe kerülhetnek.

Mi szól a légtechnikai berendezések teljes cseréje ellen? A légtechnikai berendezések a személygépkocsikhoz hasonlóan az utóbbi években egyre nagyobbak lettek. Ennek oka a nagyobb felületű hővisszanyerő hőcserélők alkalmazása, és az áramfelvétel csökkentése által kikényszerített keresztmetszet-növelés. A meglévő épületekben gyakran nincs is elegendő hely egy komplett új berendezés elhelyezésére. Ezenkívül az új berendezés lényegesen drágább, mint a ventilátorok egyszerű cseréje. 

Mikor térül meg régi ventilátorok cseréje? A jelenlegi, növekvő áramárak mellett a megtérülési idő az üzemmódtól függően akár két év alá is lecsökkenhet. 

Forrás: haustec.de
Kiemelt kép forrása: haustec.de

Megosztás

Előző olvasása

Már hatályba lépett az új F-gáz rendelet

Következő olvasása

Mi mire alkalmas: központi vagy decentrális lakásszellőztetés?