Már hatályba lépett az új F-gáz rendelet

f-gaz-europai-unio-orla-szabalyozas

Most már hivatalosan is elfogadták az új F-gáz rendeletet, amely 2024. március 11-től hatályos.

A legfontosabb információk: a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság arról tájékoztatott, hogy  megjelentek az Európai Unió Hivatalos Lapjában a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének szabályaival kapcsolatos változások. Az ilyenkor szokásos eljárásrend szerint az új, kötelező szabályozás 2024. március 11-én lépett hatályba.

Kicsit még szárazabban, de részletesen tehát az Európai Unió Hivatalos Lapjában kihirdették a fluortartalmú üvegházhatású gázokról, az (EU) 2019/1937 irányelv módosításáról és az 517/2014/EU rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, Európai Parlament és a Tanács (EU) 2024/573 rendeletét (F-gáz rendelet), valamint az ózonréteget lebontó anyagokról és az 1005/2009/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, Európai Parlament és a Tanács (EU) 2024/590 rendeletét (ORLA rendelet).


Még tavaly augusztusban mi is írtunk az F-Gáz rendelet módosításáról, majd pedig a Magyar Hőszivattyú Szövetség szakértőinek írását is közöltük a témában.


„Ez egy kétéves folyamat, vitákkal tarkítva, a végeredmény pedig egy nagyon szigorú szabályozás, amely jelentősen érinti a szakmát” – mondta az épületgépész.hu-nak a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének (HKVSZ) elnöke.
Várkonyi Nándor hozzátette, a HKVSZ nem szorgalmazta az ennyire gyors és drasztikus kivezetést, ugyanis a szakmának még alaposan fel kell készülnie a változásokra, szigorításokra.
„Hogy mondjak példát a tempóra, a korábbi szabályozás szerint (517/2014/EU rendelet) a 2014-es szén-dioxid-kibocsátás mértékét 2030-ra az ötödére kell visszaszorítani, most pedig arról is döntöttek, hogy 2050-re nullakibocsátás legyen. Eközben az összkibocsátásnak csupán 8-10 százalékáért felel a hűtő-klíma-hőszivattyú szektor, amely folyamatosan innovál a cél érdekében.” 
Az elnök szerint a kimondott cél, hogy inkább a természetesen anyagok felé forduljanak a kivitelezők, mint például a propán gáz (R-290). „Értve és elfogadva a célt azonban fontos megjegyeznünk, hogy ez a típusú technológiaváltás lényegesen nagyobb figyelmet és biztonságtudatos működést igényel a szerelők részéről, márpedig ennek az oktatására, az új gyakorlati módszerek bemutatására kevés idő áll rendelkezésre” – hívta fel a figyelmet Várkonyi Nándor, majd hozzátette, az új, alternatív hűtőközegek balesetveszélyesek lehetnek, amely miatt a szakmabelieknek különös gondossággal kell a jövőben végezni a munkájukat.

Mint a HKVSZ elnökétől megtudtuk, a szakmai szövetség is folyamatosan egyeztet az illetékes szervezetekkel, hogy minél hamarabb elkészüljön, és a többi fejezethez hasonlóan, magyar nyelven álljon rendelkezésre az MSZ EN 378-as szabvány ötödik fejezete a robbanásveszélyes közegek alkalmazásának biztonságtechnikai előírásairól.

Az F-gáz rendelet magyar nyelven itt érhető el.
Az ORLA rendelet magyar nyelven itt érhető el.

További információk a HKVSZ honlapján is elérhetők.

Fotóillusztráció: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

Nyár elején indulhat a nagyon várt otthonfelújítási program

Következő olvasása

Ventilátorcsere az energetikai fordulat érdekében a légtechnikai berendezések területén