Magyarország elérte a hatezer megawatt naperőművi teljesítményt

napenergia-megujulo-energia-energiatarolas-magyarorszag

Ez pedig az ipari méretű napelemparkok és a háztartások közös teljesítménye.

Lantos Csaba az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. kalocsai ügyfélszolgálati irodájának ünnepélyes átadóján beszélt arról is, hogy napsütéses időben a napelemek gyakorlatilag megtermelik az ország elektromosáram-szükségletét, hiszen az átlagos fogyasztás 5500-6500 megawatt között alakul.

A miniszter hangsúlyozta: a zöldenergia egyre meghatározóbb szerepe miatt a kormány célja tovább növelni a megújuló energiaforrások részarányát, jelentősen bővíteni a tárolókapacitásokat. Emellett pedig meghosszabbítják a Paks1 üzemidejét és megépítik a Paks2 erőművet.
Mint mondta, „azért dolgozunk, hogy Magyarország elektromosáram-termelő képessége összességében nagyobb legyen, mint az ország áramigénye”.
Lantos Csaba sikeresnek nevezte a Napenergia Plusz Programot, hiszen már 27 ezer fölött van azoknak a száma, akik jelentkeztek a lehetőségre, hogy egyszerre telepíthessenek napelemet és korszerű energiatárolót háztartásukba.

Az ipari vállalatok számára kiírt pályázatra szintén nagy az érdeklődés, mert az eredeti tervek szerint 400 megawattal növelték volna az ipari méretű energiatároló egységek kapacitását, de már több mint a duplájára van jelentkezés.

Az InfoRádiónak korábban is beszélt már a miniszter a témáról:

Forrás: MTI
Fotóillusztráció: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

Közép-Európa egyik legnagyobb energiatárolója épül Szolnokon

Következő olvasása

Negyedével kevesebb cég alakult az építőipari szektorban 2023-ban