Már több, mint negyedmillió háztartási méretű naperőmű üzemel

napelem-napenergia-energiaugyi-miniszterium-2023-teljesitmeny

Tavaly a korábbi évekhez képest nagyobb mértékben, 85 ezerrel nőtt az 50 kW alatti naperőművek száma.

Az év végéig telepített újabb létesítményekkel 255 ezer fölé futott fel a mutató. Az előző évtized végéhez képest ez jócskán több mint négyszeres bővülést jelent – írja az Energiaügyi Minisztérium közösségi oldalán. 
Hozzáteszik, tavaly a korábbi évekhez képest nagyobb mértékben, 85 ezerrel nőtt az 50 kW alatti naperőművek száma. A múlt évben így több épült ki belőlük, mint a megelőző két évben összesen, és közel ugyanannyi, mint amennyi 2020 végéig létesült.
A korábbi várakozás 2030-ra valószínűsítette a 200 ezres szint elérését, amelyet tavalyra tehát nemcsak teljesíteni, hanem nagymértékben meghaladni is sikerült – írják.

Egy év alatt több mint 50%-kal nőtt a teljesítmény

A háztartási méretű kiserőművek összes beépített teljesítménye kevesebb mint 1500 megawattról egyetlen év alatt 2300 megawatt fölé nőtt. Részarányuk az összesen már több mint 5600 megawattos teljes hazai naperőművi kapacitásból ezzel túllépte a 40 százalékot.
A szaktárca bejegyzésében arra is felhívja a figyelmet, hogy a kormány a Napenergia Plusz Programmal segíti a magyar családokat a zöldenergia termelésében és tárolásában. A modern napelemes rendszerek telepítéséhez ingatlanonként akár 5 millió forint támogatás nyerhető el. A saját célra megtermelt és későbbi fogyasztásra félretehető tiszta energia hasznosításával a háztartások önellátási képessége erősödik, áramszámláik csökkennek.

A pályázatról itt írtunk részletesebben:

Forrás: Energiaügyi Minisztérium
Fotóillusztráció: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

Elhunyt Dr. Bánhidi László

Következő olvasása

Épületenergetika: az EU-s irányelv alapján módosították a hazai szabályozást