Már elérhető a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása

napelem-palyazat-energiaugyi-miniszterium-2024

2024. január 15-től lehet előregisztrálni, 75 milliárd keretösszegre.

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása, a kormány a zöld energia fokozott hasznosítása érdekében a magyar családokat is segíti a modern napelemes rendszerek telepítésében – jelentette be Lantos Csaba hétfőn az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalán.

A tárcavezető videóüzentében közölte, hogy a 75 milliárd forintos keretösszegű program napelem és tároló együttes létesítésében támogatja januártól a bruttó elszámolásba kerülő háztartásokat. A folyamat a kivitelezők előregisztrációjával hétfőn elkezdődött, a lakossági pályázók január közepétől jelentkezhetnek. A regisztrációs kérelem elektronikus úton nyújtható be. A pályázati felhívás szerint a program

Támogatás a pályázó állandó lakhelyéül szolgáló családi házon, vagy a sorház, ikerház, legfeljebb 6 lakásos társasház épületrészén végrehajtott beruházáshoz adható.
Elszámolható

  • a pályázati adminisztráció,
  • a tervezés, engedélyezés költsége,
  • az eszköz- és anyagköltség,
  • a telepítés munkadíja.

Egy ingatlanra egy támogatás adható, kizárólag új beruházásra, tehát meglévő rendszer bővítésére, cseréjére, felújítására nem. 
A beszerezhető berendezések kapacitását a szakmai észrevételek alapján az eredeti bejelentéshez képest rugalmasabban kezeli a kiírás.

A programban több mint 15 ezer család valósíthat meg zöldenergia-fejlesztést.

2024. január közepétől indul a program

A lakossági előregisztráció 2024. január 15-én kezdődik. A vissza nem térítendő forrás odaítéléséről egyszerűsített eljárásrendben születik döntés. Nincs régiónkénti elosztás, a pályázatokat beküldésük időrendjében bírálják majd el. A munkálatokkal a támogatói okirat hatályba lépését követő két éven belül kell elkészülni – tette hozzá a miniszter.
Lantos Csaba szerint a magyar gazdaság jövője a zöld energia. A kormány a tiszta energia saját célú termelésére, tárolására és helyi elfogyasztására ösztönzi a családokat és a vállalkozásokat. Háztartási méretű kiserőműből a korábbi várakozás alapján 2030-ra lehetett volna meg a 200 ezer darab Magyarországon. Már most több mint 245 ezer működik belőlük, mintegy 2200 megawatt összes beépített teljesítménnyel – fogalmazott.
Az EM célja, hogy a bővülés a bruttó elszámolás brüsszeli elváráson alapuló bevezetése után is folytatódjék. Az ösztönzők legfontosabbika a Napenergia Plusz Program, amelynek nyertesei a zöld energia előállítása mellett képessé válnak a későbbi felhasználásra eltárolására is. A családok fejlesztései elősegítik a klímavédelmi vállalások teljesítését, hozzájárulnak a zöld energia arányának növeléséhez a nemzeti energiamixben, erősítik Magyarország energiaszuverenitását – tette hozzá.
A pályázati felület és dokumentáció ezen a linken érhető el.

Forrás: MTI
Fotóillusztráció: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

Huszonegy a nyerő: 21 évvel ezelőtt kezdődött az Épületgépészeti Múzeum szervezése

Következő olvasása

Ivóvízes rendszerek hatékony és biztonságos üzemeltetése