Fordulat az építőipari vállalkozások számában

epitoipar-vallalkozas-cegalapitas-felszamolas-2023

Megfordult a korábbi évek trendje az építőiparban, ugyanis júliusban a szektor vállalkozásainak száma már 100-zal csökkent. Ez összefüggésben állhat az ágazat gazdasági kihívásaival, különösen a felszámolási és kényszertörlési eljárások növekedésével – írta a Piac és Profit.

Mint azt részletezik, „több mint 400 új felszámolási eljárás indult júliusban, az idei eljárások száma már majdnem másfélszerese a tavalyinak. A felszámolási eljárások növekedése elsősorban a korábbi magas kényszertörlési eljárások miatt következett be”.

Hozzáteszik, már „2023 júniusában a KSH statisztikája az építőipari termelés 3,8 százalékos csökkenését regisztrálta az előző év azonos időszakához képest, miközben a termelői árak jelentős, 17,2 százalékos emelkedést mutattak. Az ágazat szereplői különösen az állami megrendelések közel 3 ezer milliárd forintos csökkenését, valamint a lakásépítések 25 százalékos visszaesését tekintik kiemelten aggasztónak. A szakma szerint, a jelenlegi kihívásokra válaszul az építési vállalkozásoknak alapvető költségoptimalizálási intézkedéseket, köztük létszámleépítést kell fontolóra venniük.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.

Illusztrációs fotó: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

Napelemek: januártól jön a havi elszámolás?

Következő olvasása

Sok hőszivattyús előadással jön a XI. Megújuló Energia Szakmai Nap