Rendeletmódosítás erősítette meg a gázszerelő szakma véleményét

Egy augusztusi rendeletmódosítás szerint egyértelművé vált: nem kell a gázszerelőknek kéményszerelői tanfolyamot elvégezniük ahhoz, hogy gázkészülék égéstermék-elvezetőjét szerelhessék.

A Magyar Közlöny 81. számában megjelent a 31/2024. (VIII. 15.) NGM rendelet, amely módosította a 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet 1. mellékletét. A kéményseprők értelmezése szerint ez utóbbi rendelet szerint január 1-től a fényképes gázszerelői igazolvánnyal rendelkező szakemberek is csak akkor szerelhették a gázkészülék égéstermék-elvezetőjét, ha „égéstermék-elvezető építő, szerelő, karbantartó” tanfolyam bizonyítványával rendelkeztek. 

Ezt az értelmezést a gázszerelők érdekvédelmét felvállaló szervezetek vezetői sohasem fogadták el. A tanfolyami kötelezettséget előíró korábbi rendelet hatálybalépése ellen 2023-ban több alkalommal külön és összefogva is tiltakozott a Gázközösség, a MÉGSZ, a MMK Épületgépészeti Tagozata és a Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórum továbbá számos gázszerelő tiltakozó emailt írt az illetékes minisztériumnak. Akkor nem történt meg a sokakat felháborító kötelezettség törlése, most azonban igen.

A módosítás szeptember 15-én lép hatályba. A rendelet a Magyar Közlöny 81. számában olvasható. Korábbi cikkünk itt:

A témával kapcsolatban megkérdeztük Blazsovszky László, a Gázipari Műszaki Szakbizottság elnökének véleményét, aki az alábbi írásban részletezte jogi álláspontját.

Továbbra sem kötelező a gázszerelőknek az „égéstermék-elvezető építő, szerelő, karbantartó” képesítés megszerzése

A Magyar Közlöny 81. számában megjelent a 2024. szeptember 15. napjával hatályba lépő 31/2024. (VIII. 15.) NGM rendelet, amely többek között egyértelművé teszi az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet (továbbiakban: Rendelet) tüzelőberendezések égéstermék-elvezetőinek 

  • építésével, 
  • szerelésével,
  • javításával és
  • bontásával 

kapcsolatos tevékenységek végzéséhez szükséges képesítést. Egyértelművé teszi azok számára, akik szakmai és jogszabályi ismeretek hiányában figyelmen kívül hagyva 

  • a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény (Kstv.) és 
  • a gázszerelők és gázkészülék-javítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeiről, az e tevékenységek bejelentésének és nyilvántartásának rendjéről, valamint az e tevékenységekre vonatkozó kötelezettségek be nem tartásának esetén alkalmazandó jogkövetkezményekről szóló 42/2017. (XII. 9.) NGM rendelet (NGM rendelet) 

vonatkozó előírásait, értelmezték a jogszabály rendelkezéseit, megtévesztve az érintett szakmagyakorlókat:

1. Kstv. 1. § 15. tüzelőberendezés: szilárd, cseppfolyós vagy légnemű energiatermelő anyaggal üzemelő berendezés, amelyben a működés során égéstermék keletkezik;

Megjegyzés: A Kstv. nem definiálja a „különböző energiatermelő anyaggal üzemelő berendezések” fogalmát. A „légnemű energiatermelő anyaggal üzemelő berendezés” fogalmát „A gáz halmazállapotú tüzelőanyag égetésével üzemelő berendezésekről és a 2009/142/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló (EU) 2016/426 európai parlamenti és tanácsi rendelet (GAR: gas appliances regulation = gázkészülékek rendelet) – definiálja, mely közvetlenül alkalmazandó az EU-s tagállamokban – hatálya alá azok a berendezések tartoznak, amelyek gáz halmazállapotú tüzelőanyag égetésével főzésre, hűtésre, légkondicionálásra, légfűtésre, meleg víz előállítására, világításra vagy mosásra használnak, valamint a légbefúvásos gázégők és ilyen gázégőkkel felszerelendő hőcserélők.
[GAR I. FEJEZET 1. cikk 2. § 1. és 2.]

2. NGM rendelet 

1. § (1) E rendelet hatálya arra a személyre terjed ki, aki a földgázellátásról szóló törvény (2008. évi XL. törvény – GET*) és végrehajtási rendelete szerinti csatlakozóvezetékkel és felhasználói berendezéssel* kapcsolatos, az 1. melléklet szerinti tevékenységet folytat.

* GET 3. § 18. Felhasználói berendezés

  • a fogyasztói vezeték, 
  • a gázfogyasztó készülék és 
  • a gázfelhasználó technológiák, 

valamint az azok rendeltetésszerű és biztonságos használatához szükséges tartozékok összessége.

1. § (2) Az 1. mellékletben meghatározott tevékenységet (a továbbiakban: gázszerelői tevékenység) az a személy (a továbbiakban: gázszerelő) végezheti, aki rendelkezik

a) az 1. mellékletben meghatározott képesítéssel, vagy más, a szakmai kompetenciák tekintetében azzal egyenértékű képesítéssel, és

b) az 1. mellékletben meghatározott gyakorlati idővel.

(Megjegyzés: A 2010. évi CXXX. törvény alkotmányosan nem ad lehetőséget állásfoglalás, illetve jogértelmezés adására.)

Az, hogy egy gázfogyasztó készülék rendeltetésszerű és biztonságos üzeméhez égéstermék-elvezető** (Kstv. 1. § 2.) tartozék szükséges-e vagy nem, azt a GAR hatálya alatt tanúsított gázfogyasztó készülék tanúsított típusa határozza meg.

**  Figyelem!

Kstv. 1. § 2. égéstermék-elvezető: az épített kémény, az épített vagy szerelt, héjból vagy héjakból álló szerkezet, amely egy vagy több járatot képez, és a tüzelőberendezésben keletkezett égésterméket
a tüzelőberendezés égéstermék kiléptetésre szolgáló kivezetésétől a szabadba vezetheti;

Kérdés: Hol van „a tüzelőberendezés égéstermék kiléptetésre szolgáló kivezetése?”

A kéményseprő-ipari tevékenységet ellátónem illetékes.GAD/GAR„A CE megfelelőségi jelölés a készüléken kizárólag akkor tüntethető fel, ha a készülék a rá vonatkozó, az áruk biztonságosságával összefüggő és megfelelőségi jelölés alkalmazását előíró összes jogszabály* előírásainak megfelel.”* Az „összes” az égéstermék elvezetésére vonatkozó
      jogszabályokat is magába foglalja.
A kéményseprő-ipari tevékenységet ellátóilletékes.21/2016. (VI. 9.) BM rendelet értelmében 
„a tervezett vagy tervezéssel érintett égéstermék-elvezető (Kstv. 1. § 2.) műszaki megoldásának megfelelőségével összefüggő szakmai nyilatkozat” kiadására [8. § (3)] és  „helyszíni műszaki vizsgálat végzésére [7. § (1)] kötelezett.
Forrás: SZME-G 2023.10.28. Közzé téve a 3/2020. (I. 13.) ITM rendelet 3. § (3) kötelezése alapján.https://www.termekpont.hu/Termekpont/Szabalyzatok/gazipari-muszaki-biztonsagi-szabalyzat
„A GAR hatálya alatt az MSZ EN 1749 (EN 1749) szabvány szerint azonosított típusra való hivatkozással forgalomba hozott gázfogyasztó készülék égéstermék kilépés céljára kialakított kivezetésének helyét piros pont jelzi.”
„A gázfogyasztó készülék EU típusvizsgálati tanúsítványa szerinti részeit vékony fekete vonal jelzi.”
„Égéstermék-elvezetőt (Kstv. 1. § 2. Nem része a gázfogyasztó készüléknek) vastag fekete vonal jelzi.”

A 2023. évben – augusztus és szeptember – a Rendeletben előírt 2024.01.01. határidő miatt a Magyar Mérnöki Kamarához és a Gázipari Műszaki Szakbizottsághoz érkezett sorozatos megkeresések miatt az NGM-től kért tájékoztatásra kapott válaszban foglaltakat is visszaigazolja a Rendeletben előírt a 2024. szeptember 15. napjával hatályba lépő 31/2024. (VIII. 15.) NGM rendeletben foglaltakat:

Kivonat a Nemzetgazdasági Minisztérium Iparszabályozási Főosztály 2023. 10. 17. keltezéssel kiadott (Iktatószám: IF / 204 / 2 / 2023.)  „válasz Tájékoztatás kérése” tárgyú leveléből:

A fentiekre tekintettel szakmai véleményünk szerint a gázszerelési tevékenység végzésére jogosult gázszerelő a levegő-bevezetővel1, illetve az égéstermék-elvezetővel2 mint tartozékkal felszerelt berendezés (gázfogyasztó készülékek, gázfelhasználó technológiai rendszerek) szerelésére is jogosult anélkül, hogy más képesítéssel is rendelkezne, amennyiben a gázszerelési tevékenységét – az NGM rendeletben foglaltak szerint – megalapozó végzettség megszerzése, illetve szakma vagy szakképesítés elsajátítása során megszerzett ismeretek, készségek és képességek a levegő-bevezető és az égéstermék-elvezető szerelésére is kiterjednek. 

1 A Kstv. és annak hatálya alatt kiadott jogszabályok nem definiálják és nem használják a „levegő-bevezető” fogalmat, amely a GET 133. § (2) bekezdés 3. és 4. pontjában kapott felhatalmazás alapján kiadott 3/2020. (I. 13.) ITM rendeletben definiált fogalom.

2 A Kstv. 1. § 2. pont alatt definiált fogalom.

„Az ITM rendelet továbbra sem teszi lehetővé azt, hogy az „Égéstermék-elvezető építő, szerelő, karbantartó szakmai képesítéssel rendelkező egyéb, nem az égéstermék-elvezetőkkel kapcsolatos gázszerelési tevékenységet végezzen, amennyiben nem rendelkezik gázszerelői jogosultsággal.”

A kéményseprő-ipari tevékenységet ellátónak eddig is el kellett volna fogadni, és a Rendelet hatályba lépését követően is el kell fogadni a „gázszerelő” képesítést, figyelemmel a GET alábbi rendelkezéseire:

„GET 88. § (3) A bejelentett és jogosult gázszerelőkről és gázkészülék-javítókról (a továbbiakban: gázszerelő) az MMK által vezetett nyilvántartás – a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvényben meghatározott adatokon túl – tartalmazza a gázszerelő nevét, születésének helyét és időpontját, a gázszerelő képesítésének megnevezését, az általa végezhető tevékenységek meghatározását, valamint az igazolvány számát.”

A „Kivitelezői műszaki megfelelőségi nyilatkozat” fentiek alapján módosított érvényes változata a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Gázipari Műszaki Szakbizottság között történt egyeztetés alapján elérhető az alábbi link alatt:

https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/application/cache/dokumentumok/egyeb/kivitelezoi_nyilatkozat.pdf

Megosztás

Előző olvasása

Szakmai rendezvény EU-s rendeletről, hűtőközegekről, energetikáról és fejlesztésekről

Következő olvasása

Kondenzvíz a fejre…