Otthonfelújítási Program: 30%-os energiamegtakarítás a feltétel

epitoipar-otthonfelujitasi-program-evosz-energiamegtakaritas-hem

Az Otthonfelújítási Program során legalább 30%-os energiamegtakarítást kell elérni a támogatás érdekében. A hitelesített energiamegtakarításnak értéke van, ez a HEM (hitelesített energiamegtakarítás). Az ezzel való kereskedésben sem a lakosságnak, sem a kivitelezőknek nincs elegendő tapasztalata – tájékoztatott sajtóközleményében az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ).

Az Európai Unió minden tagországot, így Magyarországot is energiamegtakarításra kötelez. Komoly vállalásokat kellett tenni az országnak az energiahatékonyság területén. Ennek szellemében a magyar kormány a hazai szolgáltatókat is kötelezi az energiamegtakarításra. Ennek egyik formája, hogy a fogyasztók kevesebb háztartási gáz-energiát használnak. A kevesebb felhasznált energia nem csak lakossági megtakarítás, hanem a szolgáltatóknál is egy megtakarított érték, amit el lehet számolni az Európai Unió felé. A HEM-eknek piaci értéke, piaci ára van, ami a lakástulajdonost illet meg (15-20 ezer Ft gigajoulonként). Az otthonát felújító személy eldöntheti, hogy kinek adja el ezt a HEM-et.

Egy energiamegtakarítást célzó családi ház felújítás során az ÉVOSZ számításai szerint – nagy szóródással – 150-350 ezer Ft közötti HEM érték keletkezhet. 

Sem a lakásfelújítást végző mikro- és kisvállalkozói építőipari körben, sem pedig lakossági körben nincs tapasztalat és elegendő információ a HEM értékesítésének lehetőségéről. Az ÉVOSZ óvatosságra és körültekintésre int a témában. Félő, hogy visszaélések is bekerülhetnek a rendszerbe. Mielőtt jóhiszeműen HEM értékeket kalkulálna a megrendelő, kivitelező, fontos, hogy a kereskedés menetéről megbízható tudással bírjon. Felelősségteljes információt, közreműködést a regisztrált tanácsadóktól lehet kapni, akik névsorát a kivitelezők és támogatási pályázatot készítők az ÉMI által üzemeltetett ofp.emi.hu honlapon találhatják meg. 

Az Otthonfelújítási Programmal kapcsolatos további részletek az ÉVOSZ Spakli’21 podcast adásában hallhatók.


Az Otthonfelújítási Programmal kapcsolatos összes eddigi cikkünk ide kattintva olvasható el.


Forrás: ÉVOSZ / sajtóközlemény
Fotóillusztráció: épületgépész.hu

Megosztás

Előző olvasása

30 éve a klímatechnikában – az értékesítéstől a telepítésig és azon túl

Következő olvasása

Ismét indul a hűtéstechnikai szakmérnökképzés