Ezek voltak a legolvasottabb cikkeink az első félévben

epuletgepesz-hu-statisztika-legolvastottabb-cikkek-2024-1-felev

Összefoglaljuk, melyek voltak a legnagyobb érdeklődésre számot tartó cikkeink.
Amire az épületgépész szakemberek kíváncsiak.

1. F-gáz rendelet

Az egyik legolvasottabb cikkünket Szalai Gabriella, a Magyar Hőszivattyú Szövetség szakmai munkatársa és Mészáros Fanni, az APPLiA Magyarország Egyesülés cégvezetője jegyzik.

„Az F-gáz rendelet módosítása során megszületett politikai alku óta számos olyan prezentáció hangzott el, jelent meg a változásokat ecsetelő cikk, mely a módosítások tartalmát és várható hatásait elemzi, gyakran hangsúlyozva a nem-fluorozott hűtőközegek előnyeit. Szem előtt kell tartanunk azonban, hogy minden éremnek két oldala van, így ebben az esetben is – az előnyök mellett – komoly kihívásokkal is szembe kell néznünk.”

2. Ajánlott minimális építőipari rezsióradíj

Bár azt a cikket még 2023 decemberében publikáltuk, látható, hogy a szakma szinte folyamatosan nyomon követte a témát, így ezt a tartalmat is.

A cikkben az ÉVOSZ-on kívül megkérdeztünk több épületgépész tagvállalkozást is.

„Miközben akár fontos zsinórmérték is lehetne az adott évre meghatározott minimális rezsióradíj, az építőiparban jellemzően nem, vagy csak nehezen tudják használni a vállalkozások.”

3. Start évindító

Visszajelzések alapján nemcsak a rendezvény volt sikeres, hanem sokan elolvasták a Start 2024 évindító esemény összefoglalójára is.

„Több mint 800 épületgépész szakember volt jelen a START 2024 Épületgépészeti Évindítón.” – írtuk a bevezetőben.

A MÉGSZ YouTube-csatornáján utólag is visszanézhető az a rendezvény.

4. A csatlakozóvezetékek, felhasználói berendezések és telephelyi vezetékek műszaki-biztonsági szabályozásának módosítása

Szakmai cikkeink közül sokan olvasták Bayer Károly írását, amire Blazsovszky László, a Gázipari Műszaki Szakbizottság elnöke válaszolt.

”Hasznos gondolatai, amint az a cikk címéből is kitűnik, a műszaki-biztonsági szabályozással kapcsolatosak, de végül is az érintett szakmagyakorlók mindennapos problémáira utalnak.”

Bayer Károly cikke:

És Blazsovszky László válaszcikke:

5. Európai uniós energiahatékonysági irányelv

A szakma számára fontos határozatot fogadtak az Európai Parlament idén márciusban.

„A most elfogadott intézkedéseknek továbbá az is a célja, hogy a tagállamokban még több épületet újítsanak fel az energiát legrosszabbul hasznosítók közül, és az energiahatékonysággal kapcsolatos adatok cseréje is javulni fog a felülvizsgálatnak köszönhetően.”

6. Otthonfelújítási program

Ha az összes, a témával foglalkozó cikket összegyűjtenénk, valószínűleg toronymagasan a félév nyertese lenne olvasottság tekintetében a téma, mely jelentősen meghatározhatja tagvállalkozásaink piaci helyzetét. Ráadásul az állami támogatás mellett egyre több szó esik a hazai, leromlott lakásállomány energetikai felújításának szükségességéről is, márpedig ez is fontos a szakmának.

7. A hőszivattyú nem gázkazán!

Hogyan kell szakszerűen kiválasztani egy bivalens üzemű hőszivattyús fűtési rendszert? – tette fel a cikk elején a kérdést Versits Tamás okl. épületgépész mérnök, a Weishaupt üzletágvezetője. A szerző ezt vizsgálja meg szakcikkében, amely a Gázközösség Egyesülés által 2023. május 10-én megtartott Szekszárdi Szakmai Napon elhangzott előadásának írásos változata.

8. Nem lesz gázkazán?!

És ha már gázkazán, különösen sokan olvasták, mert nem pontos információk kezdtek el terjedni a sajtóban.

„…az elmúlt napokban – az EU által elfogadott irányelvek kommunikációja miatt – egyre több médium, köztük mértékadó portál is úgy fogalmazott, mint például a portfolio.hu, miszerint „Betiltja az EU a gázkazánokat, meg is van a végső dátum”.
Azonban mint az oly’ sokszor előfordul, ez így nem teljesen igaz, ezért az épületgépész.hu most megpróbálja értelmezni és tisztázni, miről is van szó.” – írtuk a bevezetőben.

9. Napelem és napkollektor a változások tükrében

Szintén sok olvasónk volt kiváncsi Varga Pál szakcikkére.

„Magyarországon az elmúlt tizenöt évben intenzív ütemben növekedett a napelemes energiatermelés, ezzel párhuzamosan a napkollektoros hőtermelés visszaesett a korábbi, európai viszonylatban amúgy sem túl magasnak mondható szintről. Az utóbbi egy-két évben azonban radikális változások történtek itthon mind az energiaárak, mind a napelemekkel termelt energia átvétele terén. Ezek a változások újraértékelhetik, de legalábbis finomhangolhatják a napenergia hasznosításának hazai trendjeit.” – írta a MÉGSZ alelnöke bevezetőjében.

10. Változott a távhőtörvény

Még 2023 végén lépett hatályba a távhőtörvény végrehajtási rendeletének módosításról szóló kormányrendelet, amelyről az Ista Magyarország Kft. készített egy összefoglalót.

Zámbori Bíró Tamás
Kiemelt kép: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

In memoriam: RÉTI PÁL

Következő olvasása

Lassan talán helyreáll az építőipari termelés, azonban az infláció nagy kárt okozott