Mihez kezdhetnek azok, akik kimaradtak az Otthonfelújítási Programból?

otthonfelujitasi-program-epitoipar-energetika-felujitas

Ebben a cikkben már részletesebben is elemeztük az Otthonfelújítási Programot, és az is tudható, hogy a jogszabályok szerint legfeljebb 20 ezer 1990 előtt épült családi ház korszerűsítését támogatják ebben a pályázatban.
De mihez kezdhetnek azok a háztartások, amelyek esetében egyébként is indokolt lenne az energetikai felújítás? Erről írt nemrégiben a Másfélfok.hu.

„Magyarország éves energiafogyasztásának 16%-át tudná megtakarítani ha az összes energetikailag elavult lakó- és középületet korszerűsítenénk, amire nagy szükség is volna, mert a hazai háztartások klímakorrigált fűtésigénye 1,6-szorosa az EU átlagának. A teljes körű korszerűsítés egy ház esetében átlagosan akár 11-12 millió forintba is kerülhet, ezt pedig sajnos kevesen tudják megengedni maguknak, a hamarosan induló otthonfelújítási támogatás pedig – bár örvendetes – csak 20-30 ezer háztartáshoz fog eljutni, azaz a többség ki fog maradni belőle„ – írja az intézet többek között a portálján.

A cikk ezek után kitér azokra megoldási javaslatokra, amelyek lehetővé tehetik akár az úgynevezett „mélyfelújításokat” is, ami számításaik szerint ingatlanonként 11-12 millió forintba is kerülhet.

Illusztráció: Lantos Réka / Másfélfokw

Konkrét külföldi eseteken keresztül bemutatják például az energiaszövetkezeteket, vagy (szövetkezeti formában működő energiaszolgáltatókat, amelyek beágyazottságuk révén ösztönözhetik az energiatakarékosságot. Hazai példákon keresztül pedig a szomszédsági közösségi együttműködéseket, amelyekkel adott beruházás költségei közösségi finanszírozás útján is előteremthetők. 

További hasznos és érdekes információk a cikkben, ide kattintva olvasható el.

A G7 gazdasági portál pedig összeszedte a legfontosabb információkat a támogatásról, ami ide kattintva érhető el.

Fotóillusztráció: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

Napenergia Plusz: ma véget ér az előregisztráció, de megemelik a támogatási keretet is

Következő olvasása

Fúziós reaktor: mérföldkőhöz értek, de még messze az éles működés