A műanyag csővezetékek szerelése télen

muanyag-csovezetek-szereles-telen

Az építkezéseken télen gyakran szünetel a munka, ugyanis az alacsony külső hőmérsékletek csak kevés munkafolyamatot tesznek lehetővé. Ez összefüggésben van az építőanyagok által igényelt minimális hőmérséklettel, amelyen azok még beépíthetők. Ez a hőmérséklet a legtöbb építőanyag esetében ≥5 °C.

Ezzel szemben a PP-R polipropilén csővezetékrendszer gyártója, az aquatherm GmbH úgy nyilatkozott, hogy az ő PP-R anyagú csővezetékei 5 °C külső hőmérséklet alatt is szerelhetők. Mindezt megerősítette egy közelmúltbéli frankfurti építkezés, ahol négy magas házba sprinkler berendezést építettek be, mintegy 300 csatlakozással, valamint a hozzátartozó csővezetékekkel és idomokkal. 

A rendszert 2022 decemberében, -2 °C külső hőmérsékleten építette ki a Systeex Brandschutzsysteme GmbH. A szerkezeti anyag számára az időjárási feltételek nem jelentettek problémát – sem a hegesztéseknél, sem a cső anyaga szempontjából. 

A polipropilén szakszerű szereléséhez fontos, hogy az összekötendő részek azonos hőmérsékletűek legyenek. A hegesztési munkák előkészületeinél a csővégekről el kell távolítani a deret, a jeget és a nedvességet. Ugyanígy kell eljárni a csőidomoknál is. A hegesztési folyamat megfelelőségét próbahegesztésekkel kell ellenőrizni. Figyelembe kell venni továbbá azt, hogy a szerkezeti anyag ütőszilárdsága alacsony hőmérsékleteken csökken, ezért a csöveket óvni kell a mechanikai behatásoktól, ütésektől és lökésektől is. 

Forrás: haustec.de
Fotóillusztráció: épületgépész.hu

Megosztás

Előző olvasása

Decentrális és központi szellőztetési megoldások az iskolákban

Következő olvasása

Építők Napja: erősödő elismerés a szektornak, új megrendelői elvárások, nehéz 2024