Decentrális és központi szellőztetési megoldások az iskolákban

legtechnika-szellozteto-rendszer-iskola

Fotó: ©Airflow

Az oktatási intézményekben elengedhetetlen a hatékony helyiségszellőztetés. A természetes szellőztetés többnyire nem elegendő ahhoz, hogy olyan levegőminőséget biztosítsunk, amelynél a szén-dioxid-koncentráció 800 ppm alatt van. A legmegbízhatóbb megoldás arra, hogy a tanulóknak és a tanároknak kellemes és egészséges környezetet teremtsünk, a gépi szellőztető berendezések alkalmazása.

Megfelelő szellőztetés nélkül ugyanis az osztálytermekben tartózkodók már rövid idő múlva is olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint a koncentrációs nehézség, a fáradtság, az álmosság és a fejfájás. Emellett nemcsak az emberek, hanem az épület is szenved az elégtelen levegőbevezetés miatt. A legrosszabb esetben a felhalmozódó légnedvesség és az abból származó penészképződés károsítja az épület állagát. 

Az új épületekben a szellőztető készülékek szinte már hozzá tartoznak az épületgépészeti standardhoz. A meglévő épületek pedig decentrális szellőztetési megoldások révén gyorsan és komplikációmentesen felújíthatók. Ebben az esetben egy nagy központi szellőzési rendszer helyett a különböző speciális használati területekhez több decentrális készülék kerül alkalmazásra.

A szellőztető készülékek automatikusan gondoskodnak a folyamatos és igények szerinti frisslevegő-bevezetésről, és a következő fontos előnyökkel rendelkeznek: megbízhatóan kiszűrik a port, a polleneket és a baktériumokat, és energiahatékony üzemet biztosítanak, különösen hővisszanyeréssel.

Forrás: haustec.de

Megosztás

Előző olvasása

Retrofit légtechnikai rendszerek felújítása

Következő olvasása

A műanyag csővezetékek szerelése télen