Építők Napja: erősödő elismerés a szektornak, új megrendelői elvárások, nehéz 2024 

evosz-epitoipar-epitok-napja-2024

Hagyományosan minden év június első vasárnapja az Építők Napja. Június 7-én, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) idei központi ünnepségén került sor a szakmai teljesítmények elismerésére, kitüntetések átadására, az ágazatban dolgozó 380 ezer foglalkoztatott köszöntésére. 

A köztestületi kamarák, a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek és a tudományos egyesületek a Kormányzat építésért felelős képviselőivel közösen köszöntik ezen a napon az építésgazdasági értéklánc minden résztvevőjét – írja közleményében az ÉVOSZ. 

Az építőipari szakmai szövetség hangsúlyozza, csak ez a terület 380 ezer főt foglalkoztat, kiegészítve az értékláncot alkotó építőanyagiparral, az építőanyagkereskedőkkel, valamint az oktatási és tudományos élet képviselőivel. A teljes értéklánc az ország termelési értékének 14%-át adja, ami mindenképp kiemeli és húzó ágazattá teszi az építésgazdaságot, még akkor is, ha a 2024 nehéz esztendő a szakma számára.

Az ÉVOSZ szerint a soha nem látott áremelkedések és a drasztikusan lecsökkent fizetőképes kereslet ellenére 2023-ban 7 860 milliárd Ft összegű építési-szerelési munkát valósított meg az ágazat. „A teljesség igénye nélkül 2023-ban került átadásra több kilométer gyorsforgalmi út, kerékpárút, a Nemzeti Atlétikai Központ és közel 19 ezer új lakás, valamint megvalósult a Lánchíd, a M3-as metró, a Drechsler Palota és 180 ezer lakás felújítása” – írják. 

Hozzáteszik azt is, az elmúlt két év változást hozott a tekintetben is, hogy ismét van minisztériuma az építésügynek, mely együttműködik a szakmai szervezetekkel és bevonja azokat a jogszabályalkotásba. Folyik az építési ágazat működését alapvetően meghatározó új törvények végrehajtási rendeleteinek kidolgozása. 

Az ÉVOSZ szerint az építők hosszú ideje várják, hogy a megrendelőjük nemfizetése esetén erősebb jogi eszköz álljon rendelkezésükre valós teljesítésük mértékéig követelésük érvényesítésére. Erre adhat megoldást – a szövetség szerint – az építményi jog újbóli beemelése a magyar Polgári Törvénykönyvbe, mellyel felgyorsulhat a kivitelezők pénzekhez való hozzájutása, csökkentve ezzel a napjainkban növekvő építőipari lánctartozások értékét. 

Új, tudásigényes megrendelői elvárások jönnek

Arról is írnak közleményükben, hogy az igényes megrendelők új elvárásokat fogalmaznak meg, ami a fenntartható, körforgásos, innovatív, energiatakarékos, zöld és környezetbarát jelzőkkel írható körül. Ezekhez az építésgazdasági értéklánc minden szereplőjének összehangoltan kell alkalmazkodni. Ma már a kormányzati oldal is elkötelezett a BIM bevezetése mellett, ettől az évtől tervezi a nagy értékű állami beruházások BIM alapú előkészítését és megvalósítását.Ezzel egy új kaput nyit ki az építőipar számára, szintet lépve a minőség irányába. „Minőségi megrendelő nélkül nincs minőségi építőipar” – hangsúlyozza Koji László, az ÉVOSZ elnöke. 

Az ágazat 2024-ben is új kihívások előtt áll. Csökkenő munkalehetőségek mellett kell a hatékonyságot növelni, a képzett munkaerőt megtartani. Az előregyártott modern építési termékek, az új technológiák és a digitalizáció egyszerre jelentenek kihívást a megrendelőknek, az építési beruházások megvalósítóinak és az üzemeltetőknek egyaránt. Meg kell felelni az új megrendelői tudásigényes elvárásoknak! Olyan fenntartható építésgazdaságra van szükség a jövőben, ahol csökken a fajlagos energiafelhasználás, az épített környezet széndioxid-kibocsátása, az építési hulladékokat újrahasznosítjuk, innovatív építőanyagokat használunk – áll az ÉVOSZ közleményében.

Forrás: ÉVOSZ
Fotóillusztráció: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

A műanyag csővezetékek szerelése télen

Következő olvasása

Kutatási eredmények a budapesti csapvízről