Nagyon kevés napelemes pályázatot fizettek ki, sok család kerülhet bajba

napelem-megujulo-energia-nemetorszag-torveny

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség hónapok óta figyelmeztet a napelemes pályázatok feldolgozásának és kifizetésének súlyos problémáira.

A közérdekű adatigénylésre adott válaszból kiderült, hogy a 34 000 benyújtott pályázatból mindössze 2564 esetben történt meg a záró elszámolás kifizetése, és csak 7 komplex pályázatot fizettek ki. A szövetség január 15-én kiadott 12 pontos követelésének első pontjában azonnali kifizetést sürgettek, mert a késlekedés több ezer családot sodorhat gazdasági válságba – írja a mfor.hu.

A pályázók elveszíthetik a befizetett önrészeiket és vissza kell fizetniük a már lehívott előlegeket, ha a vállalkozók fizetésképtelenné válnak. Bár a helyettes államtitkár ígéretet tett arra, hogy nem fogják a családoktól visszakövetelni a lehívott előlegeket, hivatalos jóváhagyás még nem érkezett. Szilágyi László, a szövetség alelnöke szerint a támogatói okiratok határidejének lejárta különösen súlyos problémát jelent. A helyzet az EU-s forrásból finanszírozott pályázatok feltételeinek teljesítése szempontjából is aggályos.

Megosztás

Előző olvasása

Gyakori hibák a multisplit klímaberendezés tervezésénél

Következő olvasása

EBI Építésaktivitás jelentés: úgy tűnik, jól indult az év az építőiparban 2024-ben