A kondenzációs sugárzófűtés a leghatékonyabb tisztán gázüzemű fűtési megoldás nagy légterű ipari létesítményekben

Ami itthon szinte nem igazán ismert és ritkán használt rendszer, az a nyugati szomszédainknál már teljesen megszokott és kizárólagosan alkalmazott megoldás, ha ipari csarnokok tisztán, gáztüzeléssel történő fűtésében gondolkodunk. Legyen szó egy kisebb műhely vagy egy 10.000 m2–es csarnok fűtéséről a leghatékonyabb és egyben a legtakarékosabb tisztán gáztüzelésű megoldás a kondenzációs sugárzófűtés, amely képes min. 20%–kal magasabb hatásfokkal üzemelni a hagyományos fűtési megoldásokhoz képest. Számos pozitív tulajdonságot sűrítettünk egy készülékbe, mely így akár önmagában is képes teljesíteni az új épületenergetikai követelményeket is.

– Megnövelt sugárzási hatásfok (szigetelt ernyő)
– Fokozatmentes modulációs szabályozás
– Kiemelkedően magas kondenzációs hatásfok
– Légrétegződés mentesítés

A PAKOLE Trade Kft. által kifejlesztett, gyártott és forgalmazott ZENIT 70+ modulációs berendezés a Condenser egységgel kombinálva magába egyesíti mindezen tulajdonságokat. A speciális nagy tömörségű, tűz és hőálló ernyőszigetelésnek és az egyedi ernyőgeometriának köszönhetően a ZENIT 70+ készülékek sugárzási hatásfoka eléri akár a 70%–ot is (a hagyományos sötétsugárzók esetében ez 51–55%). Ennek a koncentrált sugárzási hányadnak köszönhetően képesek vagyunk tovább fokozni a hősugárzásos fűtési rendszerek azon előnyét, mely az érzeti hőmérséklet növekményben rejlik.

A hagyományos sugárzók esetén, amennyiben szeretnénk a csarnokunkban 18°C fokot biztosítani, akkor elegendő a levegő hőmérsékletét 16,5°C–ra felfűtenünk mert a hiányzó 1,5°C–ot sugárzással pótoljuk, érzeti hő formájában (ahogy azt a Nap teszi velünk egy hűvösebb tavaszi napon). Ez az érték a szigetelt ernyős készülékekkel akár 2,1–2,3°C–ig is növelhető (7–9% energiamegtakarítást eredményezve).

A kiemelkedő sugárzási hatásfokot érdemes mindig modulációs szabályozással kombinálni. Ez egyrészt támogatja a készülék gazdaságos üzemét, másrészt annak hőbevitelét az épület mindenkori minimum hőigényéhez igazítja, így a készülék a lehető legalacsonyabb teljesítményen fog a legtöbbet üzemelni. A modulációs szabályozás ma már egy alapfunkció, ez a technológia azonban mégis alig kerül alkalmazásra sugárzók esetén, pedig a hagyományos szabályozású egységhez képest 6–8%–os energia megtakarítást eredményez.

Ami azonban a ZENIT 70+ sugárzókat, a modulációs vezérléssel és a Condenser egységgel kiegészítve kimagaslóan hatékonnyá teszi, az a kettős működési mód, mely képes egyidőben ca. 8%–al növelni teljes fűtési egységre vetített tüzeléstechnikai hatásfokot, ezzel minimális szintre csökkentve a veszteséget (1,5–2%) . A Condenser olyan egyedi hőcserélő egység, mely képes egy lépcsőben a 160–170°C–os füstgáz hőmérsékletét kondenzációs határ alá (ca. 50°C–ra) csökkenteni egy ventilátor segítségével, mely a rozsdamentes hőcserélő körül átáramoltatja a csarnok levegőjét, ezáltal lekondenzálva a benne áramló füstgázokat. A kondenzáció mértéke természetesen függ a készülék teljesítményétől , a füstgáz és a hőcserélőn átáramoltatott levegő hőmérsékletétől. Ezen a ponton lép be a Condenser másodlagos és egyben további energiamegtakarítási funkciója. A készülékbe épített ventilátor ugyanis nem csak a füstgázok lekondenzálására lett optimalizálva, hanem ellát egy légréteg leszorítási funkciót is, mivel a mennyezeti sík alatt megrekedt magasabb hőmérsékletű levegőt visszajuttatja a tartózkodási zónába. Így készülékenként ca. 650 m3/h túlfűtött levegőt visszajuttatunk a fűtendő térbe. (további 4–6% energia megtakarítást eredményezve). Mindezen tulajdonságok összessége eredményezi azt, hogy ez a kombinált rendszer képes önmagában teljesíteni a referencia épületünkhöz képesti 20%–os primer energia megtakarítást.

www.pakole.hu


Megosztás

Előző olvasása

Cool Klíma: hogyan lehet hatékonyan fejleszteni egy vállalkozást?

Következő olvasása

PAW International: frissvíz-állomások egy délmagyarországi lakóparkhoz