Szakcikk az F-gáz rendelet módosításról

f-gaz-rendelet-szabalyozas-kormany-hoszivattyu-legkondicionalo-klima

Az F-gáz rendelet módosítása során megszületett politikai alku óta számos olyan prezentáció hangzott el, jelent meg a változásokat ecsetelő cikk, mely a módosítások tartalmát és várható hatásait elemzi, gyakran hangsúlyozva a nem-fluorozott hűtőközegek előnyeit – kezdi írását az APPLIA Magyarország és a Magyar Hőszivattyú Szövetség szakértője.

A híroldalunkon megjelent írásukban lépésről lépésre megvizsgálják a rendeletmódosítást, és ha szükséges, tisztáznak szakmai kérdéseket. Mint írják, „szem előtt kell tartanunk azonban, hogy minden éremnek két oldala van, így ebben az esetben is – az előnyök mellett – komoly kihívásokkal is szembe kell néznünk. A nem-fluorozott hűtőközegek nem esnek az érvényben levő F-gáz rendelet alá, ezért a velük kapcsolatos hazai szabályozás, képzési és képesítési elvárások is hiányosak. Nincs arra vonatkozó előírás, milyen szakképesítéssel rendelkező szakemberek nyúlhatnak hozzá ezen rendszerekhez, vagy milyen módon kell kezelni a lefejtett szénhidrogéneket. Emiatt is nagyon fontos a felelős szakmai hozzáállás”.

A gyártók a hűtőközegek kiválasztásánál egy összetett szempontrendszert használnak, figyelembe véve a biztonságot, környezeti hatást, az energiahatékonyságot, a megfizethetőséget, valamint a körforgásos gazdasági szempontokat is. Emiatt állítható, hogy nincs egyetlen, mindenre alkalmas hűtőközeg-megoldás, hanem az alkalmazásokhoz szabott hűtőközegek sokszínűségére van szükség, beleértve a fluorozott és nem-fluorozott hűtőközegeket egyaránt. Ha a környezetvédelmi szempontokat vesszük nagyító alá, fontos azt is megjegyezni, hogy az F-gázok a teljes uniós üvegházhatásúgáz-kibocsátásában 2,7 százalékot tesznek ki, ezen belül a HVAC-R szektor 2,1 százalékért felelnek”.

A teljes cikk az épületgépész.hu-n itt olvasható el.

Fotó: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

F-gáz rendelet módosítása: öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Következő olvasása

Szerelvényeket, berendezéseket kaptak adományba a szakképzők