Az Országgyűlés előtt van a magyar építészetről szóló törvény tervezete

epiteszet-epitoipar-torveny-kormany

Az utolsó társadalmi egyeztetés után, ami október 12-én zárult le, máris benyújtotta az Országgyűlésnek „a magyar építészetről” szóló törvényjavaslatot a Kormány nevében Lázár János építési és közlekedési miniszter. A tárgyalási menete az Országház adatlapja szerint „normál”, azaz nem sürgős.

A törvényjavaslat itt olvasható el.

A Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórum két alkalommal is véleményezte az egyeztetésre bocsátott törvénytervezeteket. Az első alkalommal személyes találkozó keretében az Építési és Közlekedési Minisztériumnak a törvénytervezetet gondozó vezető munkatársaival találkozott Nagy Gyula a Fórum ügyvezető elnöke. A második alkalommal a Kormány.hu oldalon október elején közzétett szövegváltozathoz nyújtottak be módosítási javaslatokat.

Az Egyeztető Fórum szerint a műszaki tervezés, amely egyre nagyobb részaránya az épületek, építmények tervezésének, megvalósításának, nem a súlyának megfelelően szerepel a törvényben, így a műszaki területekre vonatkozó általános szabályok is hiányoznak a törvényből. Nem tartják elfogadhatónak, hogy a törvény az építészet szerves részét képező műszaki szakterületeket mellékesen kezeli.

Az új törvény lehetőséget ad a kivitelezés megfelelőségének elbírálására, ez lehetőséget ad arra, hogy az esetleges kifizetési elmaradás esetén, a szerződött felek közötti vita rendeződjön. Ezért a megfelelőség igazolásához nem csak építész, hanem szakági tervezői jóváhagyását is szükségesnek tartja az Egyeztető Fórum, és erre javaslatot is tett. Ez azért is fontos – érvelnek –, mert az épület megfelelősége nem csak az építészeti megfelelőségen múlik, pl. az energetikai előírások betartására, a tartószerkezeti megfelelőségre, a hőtermelő rendszer kialakítására, amelyek elbírálására az építész tervező megfelelő kompetenciával nem rendelkezik.

A törvényjavaslat előírja, hogy a kivitelező fővállalkozó csak akkor kapja meg a díját, ha az alvállalkozóit is kifizette. Ezt a szabályozást az Egyeztető Fórum szerint a tervezési szerződés tartalmába beemelve a tervezőkre is ki kell terjeszteni.

Az Egyeztető Fórum a törvény végrehajtási rendeleteinek egyeztetésében is aktívan részt kíván venni.

További információk a Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórumról itt olvashatók.

Fotóillusztráció: Parlament.hu

Megosztás

Előző olvasása

Ha hőszivattyú, akkor hajdu STXL tartály!

Következő olvasása

Erőteljesen növekszik a cégmegszűnések száma az építőiparban