Elindult a Felelős Fűtésért Akciócsoport!

technorgaz-kormany-gaz-futes-europai-unio

Szakmai akciócsoport létrehozását hirdeti meg október 2-án, szűk két héttel a hivatalos fűtési szezon előtt a kazánokat gyártó Technorgáz Kft. A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozás azt szeretné elérni, hogy a 25-30 évnél régebbi gázfűtéses berendezéssel felszerelt magyarországi ingatlanok tulajdonosai állami vagy uniós támogatást kaphassanak arra, hogy az elavult fűtési rendszerüket naprakészebbre cserélhessék. 

Időzített bombán ülünk

A Technorgáz Kft. (amelynek a készülékei 20 ezer magyar lakásban vannak jelen) a hazai gyártók, forgalmazók, valamint az állami döntéshozók támogatását szeretné megnyerni az ügynek, amely – mint mondják – túlmutat a profitszempontokon. Egészen egyszerűen olyan rossz állapotban van – a becslések szerint körülbelül 1 millió hazai gázfűtéses társasház –, hogy szükségessé vált célzott, állami program kidolgozása, és állami ösztönzők bevetése a helyzet megfordítása érdekében!  A helyzet komolyságát jelzi, hogy a szakmai becslések szerint az országban 4 millió gázkészüléket szereltek be az elmúlt fél évszázadban, és ezek tekintélyes hányada ma már 30-40 (!) éves életkorú készülék. 

A Felelős Fűtésért Akciócsoport felállítását számos szempont indokolja Kerekes István, a Technorgáz Kft. alapító ügyvezetője szerint. „A régi, elavult gázos fűtőkészülékek 20-30 százalékkal többet fogyasztanak alacsonyabb hatásfok mellett.  De ami még nagyobb baj, hogy balesetveszélyesek!  Az elavult parapetek, a régi szigetelések és a karbantartás hiánya miatt könnyen kialakulhat szénmonoxid-visszaáramlás, ami tavaly is 19 honfitársunk életébe került.”  – hangsúlyozza Kerekes István, aki szerint további veszélyforrás az is, hogy a 1970-es, 80-as években felszerelt gázkészülékekhez az alkatrész utánpótlás napjainkra szinte teljesen megszűnt. Az ezzel foglalkozó kisvállalkozások nagyon nehéz helyzetbe kerültek a támogatás hiánya miatt.  A szerelők jobb esetben is a régi fűtőtestekből szuperálják ki a szükséges anyagokat.

Gáz lesz, ha nem lépünk!

A szakmai akciócsoport az szeretné elérni, hogy az állami, uniós ösztönzők segítségével évente 30-50 ezer lakásban sikerüljön kicserélni az elavult fűtésrendszert korszerűbbre. A Felelős Fűtésért Akciócsoport szerint az 1 milliót megközelítő, legidősebb korú gázfűtéses berendezések cseréje politikától és gyártótól független, közös társadalmi ügyünk kell, hogy legyen! Az alulról jövő kezdeményezés ötletgazdája tisztában van azzal, hogy a legrosszabb minőségű gázfűtéses rendszerek cseréjét nem az érintett több százezer magyar család akarata hiúsítja meg, hanem az ehhez szükséges források – de legalábbis az önerő vagy a kedvezményes hitel – lehetőségének a hiánya.

Kerekes István bízik abban, hogy kezdeményezése értő fülekre talál úgy a gyártói, mint a döntéshozói és a fogyasztói oldalon!

Kerekes István: +36303265118 – info@technorgaz.hu

Megosztás

Előző olvasása

A Panasonic VDI 6022 szabvány szerinti beltéri levegőminőséget biztosít

Következő olvasása

Akár 150 ezret adnak a régi klímakészülékekért: Magyar Klímacsereprogram