
Várkonyi Nándor HKVSZ-elnök szerint nagymértékben csökkentené a hűtés- és hőszivattyú-technikában rohamléptekkel elterjedő propán (R290) alkalmazásának veszélyességét, ha szagosítanák, ezért a HKVSZ elnökségével egyetértésben hivatalos kezdeményezést indítanak az R290 hűtőközeg szabványosított szagosításának bevezetéséért az Európai Unióban.
Indoklás
Más területről bár, de szemléletes, saját példával szolgálhatok a fenti vélemény alátámasztására: a kilencvenes években egyéni vállalkozóként több mint harminc helyszínen telepítettem 5 köbméteres propántartályokat – a csatlakozó fűtési rendszerek kiépítésével együtt. Volt köztük egy tanya, ahol két, párhuzamosan kötött tartálytól építettük ki a földbe fektetett gázhálózatot három nagy fóliasátor ÉTI-60 típusú kazánjaihoz. A kazánok beüzemelése alkalmával, amikor a propán kiszorította csővezetékben lévő nitrogént, a távozó „színtelen, szagtalan” gázról nem lehetett megállapítani, hogy még a nitrogén vagy már a propán szagát – nem érezzük. A harmadik kazánnál három alkalommal mentem ki, hogy a fóliasátor melletti főelzáró hollandiját meglazítva elengedjek még valamennyit a vezetékben lévő gázkeverékből, a sikeres begyújtás reményében. Bizony, hiábavaló volt a fáradozásom. Negyedszerre, lustaságtól vezérelve, már nem mentem ki a sátorból, hanem a kazán melletti elzáró csatlakozását lazítottam meg pár másodpercig, majd újra próbálkoztam a begyújtással. Akkor sem sikerült őrlángot gyújtanom, ellenben, amikor az eloltott, de még parázsló fejű gyufa földet ért, akkor egy lobbanást észleltem és konstatálhattam, hogy akaratom ellenére epilálódott a jobb alkarom és kézfejem, vagyis leégett onnan a szőr.
Miután az ijedtségből felocsúdtam, felfedeztem, hogy a kazán alatt egy lavórnyi méretű mélyedés volt a homokban, ebbe szivárgott bele a hollandinál és az őrláng vezetékén át kiáramló propán egy része. A mélyedésben kialakult elegy koncentrációja meghaladta az alsó robbanási határértéket (1,7 tf%). Ehhez már csak a leejtett parázsló fejű gyufa kellett, és máris ellobbanhatott a – szerencsére – nem túl nagy mennyiségű keverék.
Tanulság
Nagy hiba és meggondolatlanság volt részemről, amikor a sátoron belül engedtem ki a veszélyes anyagot a légtérbe. Mindemellett meggyőződésem, hogy elkerülhettem volna a veszélyes szituáció kialakulását, ha szagosított, jól felismerhető közeggel lett volna dolgom.
Tudatában vagyok annak, hogy a hűtéstechnikában megkövetelt 99,5%-os „tisztaság” mellett csupán félszázaléknyi lehetőség adódik szagosító anyag hozzákeverésére, de egy jól megválasztott szagosítóból már néhány molekula légtérbe kerülése is elegendő lenne a robbanásveszély jelzésére. Azt is figyelembe kell venni, hogy a hűtő körfolyamatokhoz használt kenőolajjal se lépjen reakcióba a jelzőanyag, mégis reménykedünk abban, hogy a vegyipari szakemberek megtalálják a megfelelő szagosítót, és azt alkalmazni is fogják a hűtőközeggyártók.
A HKVSZ elnökségével egyetértésben hivatalos kezdeményezést indítunk az R290 hűtőközeg szabványosított szagosításának bevezetéséért az Európai Unióban.
Várkonyi Nándor
HKVSZ elnök-főtitkár
Fotóillusztráció: Canva / AI