Drasztikusan emelkedik a légkondicionálók száma a világon

legkondicionalo-klima-felmelegedes-fenntarthatosag-aramfogyasztas

Miközben a légkondicionálók ősét már 1902-ben használták, az általános felmelegedés következtében egyre többen vásárolnak, ráadásul a szegényebb társadalmi rétegek közül is.

Megállíthatatlannak tűnik a légkondicionálók eladási számának növekedése. „…1990 és 2024 között globálisan megnégyszereződött a számuk – 576 millióról 2,31 milliárdra nőtt. És míg egyes fejlett államokban, például az USA-ban, Dél-Koreában vagy Japánban lassabb a növekedés üteme, de még az Európai Unió területén is csak a háromszorosára nőtt a légkondik száma (44-ről 136 millióra), Kínában több mint tízszeres növekedés történt ennyi idő alatt – 78 millió helyett ma már 900 milliónál is több klímaberendezést használnak az 1,4 milliárd lakosú országban.1990 és 2024 között globálisan megnégyszereződött a számuk – 576 millióról 2,31 milliárdra nőtt. És míg egyes fejlett államokban, például az USA-ban, Dél-Koreában vagy Japánban lassabb a növekedés üteme, de még az Európai Unió területén is csak a háromszorosára nőtt a légkondik száma (44-ről 136 millióra), Kínában több mint tízszeres növekedés történt ennyi idő alatt – 78 millió helyett ma már 900 milliónál is több klímaberendezést használnak az 1,4 milliárd lakosú országban” – írja a qubit.hu cikkében.

Forrás: qubit.hu (A cikkben további érdekes diagramok is elérhetők!)

A szerző megnézte, a világ mely részein terjed a legjobban, és hogy ez a drasztikus növekedés milyen hatással lehet az áramfogyasztása, nemkülönben az ebből következő globális felmelegedésre és a CO2-kibocsátásra.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.

Fotóillusztráció: Canva

Megosztás

Előző olvasása

Módosították az Otthonfelújítási Program felhívását

Következő olvasása

Mérőóra-cserékre van szükség több százezer háztartásban