In memoriam: RÉTI PÁL

reti-pal-hkvsz-gyasz

Mély megrendüléssel értesültünk arról, hogy Réti Pál kollégánk, barátunk, tiszteletbeli tagunk elhunyt – írja a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége (HKVSZ).

Réti Pál 1969-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kar Kalorikus Tanszékén szerezte meg mérnöki diplomáját. Még ugyanebben az évben a Hűtőgépgyár Budapest XIII.ker. Lőportár utcai Gyártmányfejlesztési Főosztályon kezdett dolgozni, ahol folyadékhűtők, klímaszekrények fejlesztésével foglalkozott.

1970-ben a hűtőgépgyáron belül megalakult a Klímatechnikai Főosztály, ahol a Gyártmányfejlesztési Főosztály a fenti tevékenységét folytatta. Az említett tevékenységen túl léghűtéses kondenzátorok fejlesztésével is elkezdett foglalkozni.

1974 áprilisában ösztöndíjat kapott a Purdue egyetemre – Lafajette Indiana USA, ahol a Ray Herrick laboratóriumban egy évig kutatással és fejlesztéssel foglalkozott.

Ezt követően 1976-ban a jászberényi műjégpálya klímatervezéséért állami kitüntetést kapott. 1977-ben kinevezték a Hűtőgépgyár Klímatechnikai Főosztályán a Fejlesztési Osztály vezetőjévé, majd 1983-ban átvette a Klíma-Rendszertervezési Osztály vezetését is.

1987-től a Johnson Controls JCI Regelungstechnik GmbH magyarországi képviseletét vezette.

1990-ben az Alfaco Warenvertrieb Gesellschaft magyarországi irodáját megalapította, majd ügyvezetője volt egészen nyugdíjazásáig.

Több cikluson át volt a HKVSZ elnökségi tagja, valamint a szövetség Kompetencia Bizottságot több, mint 10 évig kiváló szakmai színvonalon vezette.

2020-ban Meszlényi Zoltán díjat kapott szakmai munkássága elismeréseként.

Az aktív szakmai tevékenységtől szinte sosem tudott visszavonulni vagy lemondani: mindig készségesen segített a hozzá fordulóknak nagy tapasztalatával, szakmai tanácsaival, ajánlásaival.

A hűtős szakmát rendkívül nagy veszteség érte Réti Pál eltávoztával.

Emléke örökké szívünkben él!

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége (HKVSZ)

Megosztás

Előző olvasása

Budapesten és a nagyvárosokban van a legtöbb légkondicionáló

Következő olvasása

Ezek voltak a legolvasottabb cikkeink az első félévben