Építőipar: többéves mélyponton a cégalapítási kedv

epitoipar-opten-vallalkozas-kutatas

Bár a számok alapján az állapítható meg, hogy az építőipar kilábalni látszik a nehéz helyzetéből, és a stabilizáció elindult, az Opten szakértője szerint a speciális szaképítésé lesz a jövő.

„A kamatok mérséklődése megkezdődött, az építőipar inflációs mértéke normalizálódni látszik – 2024. I. negyedévben 2,1 %, ami az elmúlt négy év legalacsonyabb értéke –, és az új, idén július 1-től induló otthonfelújítási program is pozitív hatással lehet az építőiparra a 108,24 milliárd forintos keretösszegével” – írja legfrissebb jelentésében az Opten.

Alföldi Csaba, a társaság szakértője azt is hozzáteszi, hogy ettől függetlenül óvatosabban érdemes fogalmazni. A kutatás mögötti számok alapján, valamint az Otthonfelújítási Program speciális vevői igényeinek köszönhetően strukturális változások mehetnek végbe az építőipari vállalkozásoknál.

„Úgy tűnik, hogy az építőiparon belül a speciális szaképítésé lesz a jövő, nemcsak azért, mert a legnagyobb súlyt képviseli és jelenleg jó növekedési tendenciát mutat, hanem azért is, mert az új, július 1-től induló otthonfelújítási program alapvetően ezt a szektort fogja érinteni” – mondta.

Forrás: Opten

Mint azt a jelentésben írják, „az OPTEN adatai szerint idén májusban 65,5 ezer vállalkozás volt jelen az építőipari szektorban, ami több mint 100 céggel kevesebb az áprilisi adathoz képest, és közel ezerrel kevesebb a 2023. december végi értéknél. A cégalapítási kedv mélyponton van, az idei első öt hónapban alapított cégek száma a 2 ezret sem érte el. A májusi cégalapítások kismértékben haladták meg a 300-at, ami az elmúlt két év harmadik legalacsonyabb értéke. A megszűnések az első öt hónap viszonylatában jelentős növekedést mutatnak, az előző év hasonló időszakához képest 25 %-kal emelkedtek, meghaladva a két és félezret”.

A teljes jelentést ide kattintva lehet elolvasni.

Fotóillusztráció: épületgépész.hu

Megosztás

Előző olvasása

Otthonfelújítási Program: már elérhető a kulcstermékek, a kivitelezők és tanácsadók listája

Következő olvasása

A tudomány élvonalában: okos hőszabályozás és energiahatékony fűtés