A Wavin energiahatékony hűtési megoldásai forró nyarakra

Wavin-energiahatekonysag-futes

A fákat és zöld felületeket nélkülöző betondzsungel nyaranta ontja magából a meleget, forró városban pedig értelemszerűen a lakásokat is nehezebb lehűteni. Az épület elé ültetett fa megvédi a falakat a felforrósodástól, de segíthetnek az olyan nagy árnyékot adó és egyben dekoratív futónövények is, mint a lilaakác, vagy a vadszőlő. A városi fák túlélése érdekében nem szabad megfeledkeznünk a növények vízellátásáról sem, ebben segít például a Wavin innovációja, a betonfelület alá telepíthető, gyökereket tápláló víztározó, a TreeTank.  

Búcsúzzunk el a Nap melegét magába szívó és visszasugárzó, sötét színű tetőktől. Nagy előrelépés, ha zöld tetőt telepítünk, de egy még kevésbé elterjedt megoldás ennél is tovább megy: a kék-zöld tető, azaz a Wavin „PolderRoof” projektje segítségével a tetőből okos víztározó válik. A „zöld”, füvesített vagy beültetett tetőszint alatt, attól egy szűrőréteggel elválasztva ugyanis egy „kék” víztározó réteg kap helyet, amit vízzáró réteg választ el a tetőszerkezettől. Így az esővízet öntözésre, az épület hűtésére, vagy akár az épület mosdóiban is újrahasznosíthatjuk. A rendszer okos megoldásokkal válik maximálisan hatékonnyá, több fokkal csökkenti az épületekben a hőmérsékletet, és akár 10 decibellel képes csökkenteni az utcáról beszűrődő zajt.

Forrás: Wavin

Akár szellőztetéssel, akár légkondicionálóval próbáljuk lehűteni a lakást, a légörvények, illetve a befúvok okozta zaj nem csak az erre érzékenyeket zavarja hosszú távon. Minél egyenletesebb a légmozgás, annál hosszabb ideig érzünk egy helyiséget komfortosnak. A legkellemesebb – és egyben energiatakarékos – megoldás, ha felülethűtéssel, azaz a mennyezetben, illetve a falakban elhelyezett, hideg vizet áramoltató csőrendszer segítségével hűtjük a lakást. Így nem betegszünk meg az egy pontra fújt hideg levegőtől, és a légkondicionálók rendszeres tisztításával sem kell bajlódnunk. A rendszer ráadásul ugyanazon elemekkel – esetleg padlófűtéssel kiegészítve – fűtésre is használható, így minden évszakban a legmegfelelőbb hőmérsékletet biztosítja. Ha még ennél is tovább szeretnénk menni, akkor a családi házakba, egyedi lakásokba utólag is telepíthető vezérelt gépi szellőztetőrendszerek gépi szellőztetőrendszerek jelentik a megoldást, melyekkel a kintről beáramló friss levegő mindig megfelelő hőmérsékletű. 

A magyarok komplex megoldásokra vágynak – egész évben

A Wavin kutatása1 szerint a magyarok olyan komplex rendszereket telepítenének legszívesebben az otthonukba, melyekkel a felületfűtő, -hűtő, valamint szellőztetőrendszerek és egyéb okos megoldások használatát minden évszakban össze lehet hangolni. Balogh Péter, a Wavin Beltéri Klímamegoldások Termékmenedzsere szerint az építkezést, felújítást tervezők jellemzően éppen a magas energiaárakat szem előtt tartva választják ezeket a komplex rendszereket, hiszen egyértelmű, hogy hosszútávon az energiahatékony megoldásokban érdemes gondolkodni. 

A mediterrán országok lakói jól tudják, hogy nyáron csak valamennyi eszköz és technológia, így a hűtés, a szellőztetés és az árnyékolás összehangolásával tarthatják kellemes hőmérsékleten az épületeiket. A klímaváltozás és az egyre forróbb nyarak miatt eljött az idő, hogy mi is komplex, energiahatékonyan üzemeltetett rendszerként tekintsünk az otthonokra” – tette hozzá a szakértő.

Forrás: Wavin

  1. Az Ipsos Zrt. 2024. márciusában, a Wavin Hungary Kft. megbízásából, 1050 fős mintán készített országos, városlakók bevonásával készült kutatása alapján. ↩︎
Megosztás

Előző olvasása

Úgy tűnik, lendületet vett az építőipar

Következő olvasása

Wavin: bezárják a zsámbéki gyártóüzemet