A GINOP Pluszban idén 800-850 milliárd forintra pályázhatnak vállalkozások 

vallalkozas-ginop-plusz-palyazat-2024

A 2021-2027-es időszakra  szóló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) 2500 milliárd forint keretéből az idén mintegy 800-850 milliárd forint forrásra jelenik meg felhívás a vállalkozások számára – jelentette be Greinstetter Balázs, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár a GINOP Plusz Regionális Roadshow utolsó állomásán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában tartott sajtótájékoztatón elmondta, az idén hat felhívást terveznek megjelentetni közvetlenül kis- és közepes vállalkozásoknak. 
Mint mondta, 380 milliárd forint értékben lesz nulla százalékos kedvezményes vállalati hitelprogram három hullámban. Ennek első hulláma már ismert, április 30-ától az ország kevésbé fejlett régióiban lévő vállalkozások adhatják be igényeiket, a kkv-technológiai plusz hitel program nagyságrendileg 150 milliárd forintos kerettel rendelkezik. Jelezte azt is, ennek budapesti „tükörlába” is megjelenik majd az év hátra lévő részében, és várható még egy nagyobb összegű kombinált hitel vállalati program is.

Greinstetter Balázs ismertette, négy kutatás-fejlesztési felhívást terveznek az idén 200 milliárd forint keretösszeggel. Ennek kisebb részét teszik ki az állami tulajdonban lévő kutatási infrastruktúrák laboratóriumi fejlesztései, a nagyobb rész pedig két cél között oszlik meg. Támogatni szeretnék a nagyobb volumenű vállalati alap- és iparkutatásokat, illetve a mikro és kisvállalkozások folyamat, gyártási innovációját, marketing innovációját.
Hozzátette, folytatódnak a döntően már futó munkaerőipaci programok is, ahol a keretösszeget emelik meg, és a szakképzés 4.0 stratégia mentén ágazati képzőközpontok további fejlesztését is tervezik.

– mondta a helyettes államtitkár. Greinstetter Balázs emlékeztetett arra is, hogy a GINOP Plusz 2021-ben indult, és a több hullámban érkezett válságok miatt sokkal gyorsabban kezdett a korábbi gazdaságfejlesztési programoknál. 

A GINOP Plusz programok célja, hogy 2030-ra a magyar kkv-k bruttó hozzáadott értékteremtő képessége növekedjen, továbbá a foglalkoztatási ráta 85 százalékra emelkedjen – tette hozzá. 
A GINOP Plusz erősen fókuszál az országon belüli területi egyenlőtlenségek felszámolására, kiegyenlítésére. Az ország négy leghátrányosabb régiójába a források 65 százalékát allokálják. A Pest vármegye és Budapest között korábban meglévő feszültség a 2021-2027-es fejlesztési időszakban megváltozik. A Pest vármegyei vállalkozások fejlesztését nem hozza hátrányba az uniós szinten magasnak mondható fővárosi fejlettségi szint. A GINOP Plusz keretének mintegy 10 százaléka a fővárosi vállalkozások számára lesz elérhető, döntően vállalkozásfejlesztési hitelek és kutatás-fejlesztési támogatások keretében – ismertette a helyettes államtitkár.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

Újabb Schaeffler-megbízást teljesített a Siemens

Következő olvasása

Energetikai tanácsadási voucher program: június 3-ig még kérhetik a támogatást a vállalkozások