A szennyvíz hőjét használják az energiaellátáshoz Bécsben

Okos „hővisszaforgatás“: a helyben keletkező hulladékhőt és magát a szennyvizet is energiaforrásként hasznosítják.

Ez év végéig kell elkészülnie a bécsi Vio Plázának, ami 3500 embernek biztosít helyszínt a lakhatáshoz, a munkavégzéshez és a szabadidő eltöltéséhez. A tervezésben a bécsi energiaszolgáltató vállalat is részt vett, és az energiaellátást – beleértve a hűtést is – megújuló energiahordozók felhasználásával oldja meg. Az okos „hővisszaforgatás“ koncepciója szerint úgy a helyben keletkező hulladékhőt, mind magát a szennyvizet is energiaforrásként hasznosítják.

A rendszer meghatározó eleme az a 180 m hosszú hőcserélő, amelyet a közműcsatorna egy részének áthelyezésekor építettek be a csatornába. A hőcserélő révén a csatornában uralkodó átlagosan 16 ∞C hőmérsékletű vizet hőszivattyú segítségével magasabb hőmérsékletszintre emelik, és ezáltal fűtik a lakásokat, irodákat és üzlethelyiségeket. A rendszer egy további különlegessége, hogy nyáron a helyiségek hűtése révén keletkező hulladékhőt egyrészt betáplálják a helyi távhőhálózatba, és így használati melegvizet termelnek a környező épületek számára, másrészt pedig a felesleges hulladékhőt a szennyvízcsatornában folyó szennyvíznek adják le. Ezáltal feleslegessé válnak azok a hagyományos hűtőtornyok, amelyek révén a szokásos klímaberendezések esetén az elvont hőt leadjuk a környezet felé. 

A város ezzel a projekttel is egy lépést tesz abba az irányba, hogy 2040-re Bécs városa az energiaellátás vonatkozásában klímasemleges legyen. 

Forrás: www.wienenergie.at
Kiemelt fotó: telegram71 (Copyright)

Megosztás

Előző olvasása

Megújuló energia hasznosítása Szolnokon a MÁV Kórházban

Következő olvasása

Cool Klíma: hogyan lehet hatékonyan fejleszteni egy vállalkozást?