Emlékezések a 120 éve született Macskásy Árpád professzorra

macskasy-arpad-professzor-emlekezes

Az épületgépész szakma idén ünnepelte Macskásy Árpád professzor úr születésének 120. évfordulóját. Február 29-én két különleges megemlékezésen vettek részt a szakma képviselői.

Az első megemlékezés során, melyet a MMK Épületgépészeti Tagozata kaposvári szakcsoportja szervezett, Professzor úr régi tanítványai és a szakma képviselői Csurgón koszorúzták meg az emléktáblát. Az esemény előtt Kaposváron, a XIII. Kéménykonferencián emlékeztek meg Macskásy Árpád életművéről dr. Barna Lajos docens előadását hallgatva.

Ugyanezen a napon Budapesten, a Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórum szervezésében az elmúlt évek Macskásy-díjasai emlékeztek meg a professzor úrról. A találkozót a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara tanácstermében tartották, ahol Bánhidi professzor úr nyolc évvel ezelőtti, Macskásy Árpádról szóló filmfelvételét vetítették le, tisztelegve az elhunyt Bánhidi tanár úr emléke előtt is.

A megemlékezést követően, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, a résztvevők megbeszélték a szakma aktuális kérdéseit. Ezek között szerepelt az aktuális jogszabályok hatása a mérnöki munkára, a vállalkozásokat érintő gazdasági környezet változása, a szakmai színvonal kérdése, valamint az oktatás és mérnökutánpótlás problémái. A résztvevők hangsúlyozták, hogy a szakmai szervezeteknek, valamint az egyéneknek is meghatározó szerepe van az érdekeik érvényesítésében, melyhez segítségül szolgálhatnak a találkozón elhangzott vélemények és javaslatok.

Az esemény jó hangulatú volt, és a hivatalos program utáni „szabadfoglalkozáson”  a résztvevők  megállapították, hogy hasonló összejöveteleknek gyakrabban kellene megrendezésre kerülniük. Ezen kívül többen úgy nyilatkoztak, hogy hasonló szakmai találkozók segíthetik a szakmai közösség összetartását és a tudás megosztását a jövőben.

Első képünkön a budapesti, a többin a csurgói megemlékezés résztvevői láthatók.

Megosztás

Előző olvasása

Az építőiparba is betör a robotizáció

Következő olvasása

Jó hírek érkeztek az állami otthonfelújítási programról