IV. Zöld Fordulat Szakmai Nap

2024. február 21-én a Lurdy Ház konferenciaszintjén a MÉGSZ szervezésében került sor a IV. Zöld Fordulat Szakmai Napra, amelyen 14 előadás hangzott el. A Zöld Fordulat Szakmai Nap a MÉGSZ Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben című konferenciájának az utóda. A váltást az tette szükségessé, hogy az elmúlt években az épületgépészetben a napenergia hasznosítás mellett egyre fontosabb szerepet kaptak a geotermikus rendszerek, a hőszivattyúk és más környezettudatos megoldások.
A szakmai nap követve a szakmai és piaci trendeket olyan intelligens technikákat, környezettudatos és megújuló energiás megoldásokat, termékeket mutat be, amelyek már a közeljövő épületgépészetét jellemzik.   

A Szakmai Nap előadásai és előadói a következők voltak

  1. Hőszivattyús rendszerek kivitelezése, megtérülése, Gáti György épületgépész mérnök
  2. Mivel fűtünk-hűtünk 2024-ben? Környezetbarát épületgépészeti megoldások a GÉPÉSZ kínálatából, Ázsóth Tamás termékmenedzser, műszaki tanácsadó mérnök, Ép-Gépész Holding Kft.
  3. A levegő-víz hőszivattyúk új korszaka, kihívások és megoldások az új Panasonic L és M generációs hőszivattyúkkal, Bánhalmi Zoltán, Panasonic Heating & Ventilation Air-conditioning Europe
  4. Az F-Gáz III hatása a HVACR ágazatban használt közvetítőközegekre, Simon Sándor, Climalife
  5. Használt F-gázok adásvétele a Retradeables platformon, Jaczkó Dániel projektkoordinátor, Daikin Hungary Kft.
  6. A hőszivattyúk kiválasztásával összefüggő tervezés és a készülékek telepítése során elkövetett hibák – tervezési és beüzemelési tapasztalatok, Szolnoki Péter gépészmérnök, Két Kör Kft.
  7. EUROKLIMAT újdonságok, Horváth Gábor product menedzser, Columbus Klíma
  8. A Hajdu zöld megoldásai, Major Ádám, épületgépészeti szaktanácsadó, Hajdu Zrt.
  9. Problémamentes hőszivattyú-üzemeltetés, Tóth István, Heizer Hungary Kft.
  10. Forradalmi energiacsökkentő megoldások a csarnokhűtésben, Bali Endre, Oxyma Systems Víz- és Légkezelés Technológiai Kft.
  11. Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) jelentősége az épületek modernizációjában, Dr. Zoboky Péter, MEKH
  12. Gépészeti Gondolkodás 2.0, Sáfár Zoltán ügyvezető, Diana Holding – KOSPEL
  13. Napelemes termékújdonságok, fejlesztések, Erdei Dániel nagykereskedelmi üzletágvezető és Vígh Miklós üzletfejlesztési menedzser, PV Store – PV Napenergia Kft.
  14. Napenergia körkép, ESS megoldások, Horváth Balázs, értékesítési menedzser, Solarity

Az első, a hőszivattyúkhoz kapcsolódó előadás témáját Gáti György az ÉPÜLETGÉPÉSZ folyóirat hasábjain a következő három lapszámunkban is kifejti.

Mivel fűtünk-hűtünk 2024-ben? Környezetbarát épületgépészeti megoldások a GÉPÉSZ kínálatából

Ázsóth Tamás bevezetőjében bemutatta Magyarország 2021. évi energiafelhasználási adatait a különböző szektorokban PJ-ban, és %-osan is:

SzektorokPJ%
lakosság26834
közlekedés204,226
ipar198,425
kereskedelem és közcélú szolgáltatások86,711
mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat27,94
honvédelem20
összesen787,2100

Látható, hogy a lakossági energiafelhasználás részaránya a legnagyobb, és a teljes felhasználás egyharmadát teszi ki. A lakossági energiafelhasználás megoszlása a felhasználási célok szerint a következő:

Felhasználási célokPJ%
fűtés195,673
HMV-termelés31,912
világítás és elektromos készülékek27,410
főzés135
hűtés0,80
összesen268,7100

 A fenti két táblázat adataiból következik, hogy a háztartási fűtési célú felhasználás az ország teljes energiafelhasználásának 25%-át teszi ki, vagyis ezen a területen hatalmas energiamegtakarítási potenciállal rendelkezünk.

Az energiaárakkal kapcsolatban elmondta, hogy azok a hőszivattyúk alkalmazását ösztönzik, mivel az elektromos üzemű hőszivattyúval megtermelt, kWh-ra számolt hőenergia egységárak lényegesen alacsonyabbak még a kondenzációs gázkazánnal megtermelt hőenergiaáraknál is. Példaképpen a kedvezményes ár hőszivattyúval, H tarifával a fűtési idényben, SCOP=3,3 értékkel számolva mindössze 6,97 Ft/kWh. Versenypiaci áron, nappali árammal, és ugyancsak SCOP=3,3 értékkel számolva pedig 21,24 Ft/kWh.     

A társasházak lakásonkénti hőszivattyús fűtéséről/hűtéséről szólva ismertette, hogy a felújításoknál ebben az esetben problémát jelent a kültéri egységek elhelyezése, a rendelkezésre álló kisméretű gépészeti tér, és a jellemzően radiátoros fűtési rendszerek. 

Családi házakhoz és társasházakhoz az általuk forgalmazott  Atlantic Loria/Loria Duo, TCL, concept, és BAXI ALYA hőszivattyúkat ajánlotta, bemutatva azok műszaki jellemzőit, és kapcsolási vázlatait, továbbá a gázkazánokkal való hibrid használat lehetőségeit. A BAXI ALYA hőszivattyúk hibrid alkalmazása esetén a szabályozóban beállítható az energiahordozók aktuális egységára. Sajnos a kedveszményes és a versenypiaci ár együttes beállítására nincs lehetőség, erre a fejlesztők nem gondoltak. 

A BAXI Luna Platinum gázkazánokról elmondta, hogy azok 1:10-es modulációs tartománnyal, gáz adaptív kontrol szabályozással, nagy áramlási keresztmetszetű, megújult nemesacél primer hőcserélővel, beépített füstgázcsappantyúval rendelkeznek, továbbá alkalmasak 20%-os részarányig hidrogénnel való tüzelésre is. A gáz adaptív kontrol szabályozó folyamatosan érzékeli a bejövő gáz fűtőértékét, és ennek megfelelően szabályozza az égéslevegő-ventilátor fordulatszámát és az elektronikus gázszelep beállítását, hogy az égési paraméterek mindig közel optimálisak legyenek.

Használt F-gázok adásvétele a Retradeables platformon 

Jaczkó Dániel elöljáróban elmondta, hogy az F-gázokat azért kedveli hűtőközegként alkalmazni az iparág, mert alacsony a forráspontjuk, magas a párolgáshőjük és biztonságosan alkalmazhatóak. Van viszont árnyoldaluk, mégpedig a CFC és HCFC hűtőközegek ózonbontó hatása (ODP) és üvegházhatása (GWP). A HFC hűtőközegek ózonbontó hatása már nulla, de továbbra is erős üvegházhatással rendelkeznek.  A legújabb fejlesztésű hűtőközegeknél, a HFO hűtőközegeknél ugyan ODP=0, a GWP pedig közel nulla, de ezek használata felvet bizonyos humán-egészségügyi aggályokat. 

A jelenleg legyakrabban alkalmazott hűtőközegek GWP-értékeit a következő táblázatban mutatta be:

HűtőközegGWP
R744 (CO2)1
R32675
R1253450
R134a1430
R143a4470
R404A3922
R407A2100
R407C1800
R410A2088
R454C148

A hűtős és hőszivattyús szakma az Európai Unió F-gáz felhasználásának 75%-át adja, és az EU teljes ÜHG-kibocsátásának mindössze 2%-áért felelős. 

Az F-gázok szabályozása az 1987. évi montreáli jegyzőkönyvvel kezdődött, amit 1997-ben a kiotói jegyzőkönyv követett. Az első, második és harmadik F-gáz rendelet EU általi kiadásának időpontjai pedig 2006., 2014. és 2024. Mivel a rendeletek szerint az F-gázok elérhetősége szűkülni fog, ezért a meglévő berendezésekben lévő F-gázok jelentős értéket képviselnek, és fontos, hogy körforgásban maradjanak. A hazai 2022. augusztusi új F-gáz szabályozás szerint a lefejtett hűtőközeg nem minősül automatikusan hulladéknak, hanem a lefejtéstől számított 2 évig terméknek tekinthető és megsemmisítési kötelezettség nélkül lehet vele kereskedni. Ez a fajta szabályozás az Európai Unióban a legprogresszívebbek közé tartozik, mivel ezentúl egyszerűbb és megéri visszanyerni, eladni és regeneráltatni a lefejtett hűtőközeget. Fontos kiemelni, hogy a használt hűtőközegek nem esnek a kvóta hatálya alá, és hogy az újrafelhasznált hűtőközegek aránya Európában jelenleg még csak 8%, 92% pedig újonnan előállított gáz. 

A Retradeables projekt, amely az EU LIFE program támogatásával jött létre, a fenti csekély újrafelhasználási arány növelését, és ennek érdekében a hűtőközegek másodlagos piaca megteremtését célozza. A teljes projektérték 2.924.018 Euró, amelynek 55%-a támogatás. A megvalósítási időszak 2020-2024., a nemzetközi konzorciumi tagok pedig a Daikin Europe (BE), a Daikin Central Europe (AT), a National Technical University of Athens (GR), és a MAT4NRG (The Society for Materials and Energy Applications) (DE). A Retradeables platform, vagyis a piactér teszt jelleggel Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában már elindításra került. A piactér logikája a következő:

  • A használt hűtőközeg tulajdonosa feltölti az eladásra kínált hűtőközeget a rendszerbe annak mennyiségével és eladási árával együtt.
  • Ha ez felkelti egy potenciális vevő figyelmét, akkor ő vételi ajánlatot tesz a hűtőközegre.
  • Ha meg tudnak egyezni az egyéb részletekről, mint a szállítási és kezelési költségek, akkor az üzlet megkötésre kerül. 

A kereskedés átláthatóságát és a hűtőközegek nyomonkövetését egy QR kódos rendszer biztosítja. A QR kódokon keresztül lehet azonosítani a lefejtett hűtőközegeket, és azt a berendezést amelyből a hűtőközeg származik.

A Retradeables platform előnyei:

  • Piaci áttekintést nyújt, vagyis itt minden megtalálható, amire szükség van a hűtőközeg-kereskedelem megkezdéséhez és befejezéséhez.
  • Vállalati fiókjának több felhasználója lehet, így az alkalmazottakkal, és partnerekkel is könnyen megoszthatók az információk.
  • Egyszerű és biztonságos fizetést tesz lehetővé. A platformon ugyanis megtalálható egy letéti e-tárca is, amelyet a MANGOPAY által biztosított összes fizetéshez használni lehet. (A MANGOPAY a platform fizetési szolgáltatója, amely szigorúan követi az EU csalásellenes szabályait és eljárásait.)
  • Biztonságos és szabályos megsemmisítést tesz lehetővé, ugyanis a platform nemcsak a használt hűtőközegek kereskedésére alkalmas, hanem a megsemmisítésre is több lehetőség és ár szerezhető be. 

Az előadó végül betekintést adott a platform kezelőfelületébe, amelyen láthatók többek között a saját hűtőközeg-készletek pillanatképei, és a saját lefejtő és mérő eszközök is. A grafikus felület kialakításánál nagy hangsúlyt fektettek annak áttekinthetőségére, és könnyű használhatóságára. A kezdeti problémák kezelésében a DAIKIN készséggel áll a felhasználók rendelkezésére, és támogatást biztosít a piactér használatához.

Napenergia körkép, ESS megoldások 

(ESS = Energy Storage System, azaz energiatároló rendszer)

Horváth Balázs előadásában ismertette, hogy a napelemes piac az utóbbi 3-4 évben intenzív növekedésben van, és örvendetes, hogy az európai piacon Magyarország benne van a Top 10-ben, ugyanis 2023-ban 1,6 GW új napelemes kapacitás létesült hazánkban. A következő évekre a növekedés mérséklését prognosztizálja, az évi 40%-os bővülés vissza fog esni 20% körüli értékre.  

A tároló kapacitások ára az utóbbi 10 évben drasztikusan csökkent, mégpedig a 2013. évi 245 dollár/kWh-ról 2023-ra 32 dollár/kWh-ra. Ezek gyártása viszont erőteljesen nő, és világszinten 2025-ben a gyártott tárolókapacitások elérhetik akár a 6 TWh-t.

Szólt az újgenerációs napelemekről, amelyek hatásfoka meghaladhatja akár a 27%-ot is. Az inverteres megoldások témájában a lakossági felhasználásra alkalmas készülékeknél kitért a Tigo, a SolaX, a Solar Edge, a Huawei és a Fronius gyártmányaira, amelyek mindegyike rendelkezik back-up funkcióval (vészhelyzeti energiaellátással). Az inverteres piacon belül a kínai Deye cégben lát nagy fantáziát, mivel az képes újdonságokat hozni, így a termékei képesek például szélerőművet is kezelni.  A Deye egy hirtelen berobbanó szereplője az inverteres piacnak, amelynek az európai disztribúciós központja Lengyelországban van. 

Az előadások meghallgathatók a MÉGSZ youtube-csatornáján:

Dr. Vajda József

Megosztás

Előző olvasása

Csökkenés lesz idén az építőiparban

Következő olvasása

Jönnek a digitális megoldások az építőiparban is