A klímasemleges fűtéshez nem éri meg várni a hidrogénre

hoszivattyu-zold-hidrogen-gaz-futes-klimasemleges-kornyezetvedelem

Aki földgázzal fűt, ne várjon a zöld hidrogénre, hanem tegye az épületét alkalmassá hőszivattyú vagy távhő fogadására.

Német szakemberek tanácsai a zöld hidrogén széleskörű és gyors bevezetésének akadályaival kapcsolatban:

  1. A zöld hidrogén még sokáig rendkívül szűken áll majd rendelkezésre a helyiségfűtéshez, és drága is lesz, mivel annak jelentős részét az ipar használja majd fel, annak érdekében, hogy klímasemleges tudjon lenni. 
  2. A tiszta hidrogéntüzelésre alkalmas készülékek nagy választékban még nem állnak rendelkezésre, és részben még fejlesztés alatt állnak. 
  3. Németországban a gázhálózatokat először át kellene alakítani hogy tiszta hidrogén szállítására alkalmasak legyenek. Ez műszakilag lehetséges ugyan, de rendkívüli költségekkel jár. 
  4. A hidrogén alkalmazása a zöld áram többszörösét igényli az elektromos üzemű hőszivattyúval összehasonlítva. Ökölszabályként a következő érvényes: a hőszivattyúk 1 kWh áramból 3 kWh hőenergiát állítanak elő, a hidrogénes  gázfűtés esetén pedig a tetemes átalakítási veszteségek miatt 2 kWh áramból csak 1 kWh hőenergiát nyerünk. Ahhoz tehát, hogy hidrogénből 1 kWh hőenergiát megtermeljünk, hatszor annyi szél- és napelemes-erőművet kellene létesítenünk, mintha az így megtermelt árammal hőszivattyúkat hajtanánk meg. Népgazdasági szempontból ez képtelenség. 

Forrás: Gebaeude Energieberater
Fotóillusztráció: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

Társasházak energiahatékony felújításáról szóló kézikönyv jelent meg

Következő olvasása

Vissza nem térítendő támogatás a munkahelyi generációváltáshoz