Csak 2022-ben 3 millió hőszivattyút adtak el Európában

hoszivattyu-ertekesites-tamogatas-europa

Az európai hőszivattyúpiac brutálisan fejlődik, és egyre jobban támogatják a lakossági felhasználókat. Körkép az eladásokról, támogatásokról.

Korábban mi is szemléztük a nrgreport írást, amely a hőszivattyúk népszerűségének növekedéséről szólt. Most új írással jött ki a szakportál, amely azt járja körül, az európai országokban milyen mértékű támogatásokat adnak a hőszivattyús beruházásokra.

Többek között azt is megállapítják, hogy például az Egyesült Királyságban a léghőszivattyúk megvásárlása és telepítése 2-4-szeres költségbe kerül egy átlagos gázkazán árához képest.
Úgy tűnik, a fenntarthatóság növelése érdekében egyre inkább ez az energiatermelési technológia lesz a fókuszban a következő években.
A cikkben megnézték a nagyobb országok, mint az Egyesület Királyság, Franciaország – ahol eddig a legtöbb hőszivattyút telepítették –, Németország és Spanyolország támogatási mutatóit.
Ezek mellett elolvashatjuk a kisebb országok, mint Ausztria, Horvátország, Csehország, valamint a skandináv és a Balti-államok támogatási módszereit is.  

Hőszivattyú: rekordok az európai értékesítésben, Magyarország az utolsó előtti

2022-ben a hőszivattyúk értékesítése új rekordot döntött Európában, az EHPA adatai szerint mintegy 3 millió darabot adtak el – írja a portál. Hozzáteszik, ez 21 piacot tükröz. Franciaország és Olaszország dominált a hőszivattyúeladásokban, több mint 620 ezer, illetve 510 ezer darabos értékesítéssel. Németországban, Svédországban és Lengyelországban a hőszivattyúk eladásai meghaladták a 200 ezer darabot. Az Egyesült Királyságban az EHPA adatai szerint valamivel több mint 55 ezer darabot értékesítettek, bár az ország kormányzati adatai szerint 72 ezer darabot.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.

Fotóillusztráció: Canva
Hőszivattyúval kapcsolatos összes cikkünk itt érhető el.

Megosztás

Előző olvasása

Épületenergetika: az EU-s irányelv alapján módosították a hazai szabályozást

Következő olvasása

Új felfedezés csökkentheti a napelemek árát