Ivóvízes rendszerek hatékony és biztonságos üzemeltetése

Legyen szó sportlétesítményekről, szálloda- és vendéglátóipari egységekről, iskolákról vagy egyéb (fél)nyilvános intézményekről – mind ki vannak szolgáltatva a szezonális használatbéli ingadozásoknak vagy akár a teljes időszaki bezárásnak. Ennek azonban negatív hatásai lehetnek az ivóvíz minőségére vonatkozóan. Veszélyt jelenthet, ha az üzemeltetés nem az előírásoknak megfelelő módon történik, mivel a csővezetékekben veszélyes koncentrációjúvá válhat a legionella baktérium jelenléte, ami ugyanis jelentős kockázatot jelent a felhasználók egészségére.
A Schell intelligens SWS vízmenedzsmentrendszere hálózatba köti és vezérli az elektronikus szaniterszerelvényeket, és automatizált pangó víz elleni öblítésekkel támogatja az ivóvíz minőségének megőrzését. (PR)

A felhasználók számától, az üzemszüneti időszakoktól vagy az újbóli üzembe helyezéstől függetlenül a létesítmények üzemeltetőinek kötelessége gondoskodni arról, hogy az épületekben az ivóvíz minőségét fenntartsák. Ez azt jelenti, hogy az ivóvizes vezetékrendszer csővezetékeit rendszeresen át kell öblíteni ahhoz, hogy az ivóvíz higiéniája biztosított legyen. A pangó víz elleni öblítések manuális elvégzése az előírásoknak megfelelő üzemeltetés szimulálása érdekében óriási személyi- és időbeli ráfordítással jár a létesítmények üzemeltetői számára. A szerelvényeket manuálisan kell megnyitni, majd újra elzárni – és mindezt egyes esetekben egyszerre, egy időben kell megvalósítani. Ez a Schell SWS vízmenedzsmentrendszerével hatékonyan, higiénikusan és gazdaságosan megoldható, mely a pangó víz elleni öblítéseket automatikusan végzi el, akár több szerelvény egyidejű összekapcsolásával.  

Az SWS vízmenedzsmentrendszer teljes körű, épületeket átfogó és gazdaságos vízgazdálkodást tesz lehetővé, többek között az épület összes releváns vízvételi pontján keresztül történő, automatizált pangó víz elleni öblítések segítségével.

Automatikus pangó víz elleni öblítés az SWS vízmenedzsmentrendszerrel

Az innovatív Schell SWS vízmenedzsmentrendszer támogatja az ivóvíz minőségének fenntartását. Az SWS-rendszeren keresztül hálózatba kapcsolt elektronikus Schell-szerelvények központilag felügyelhetők és vezérelhetők. A pangó víz elleni öblítések központilag programozhatók és automatikusan elvégezhetők. A több szerelvényből álló csoportok létrehozása lehetővé teszi a pangó víz elleni öblítések több vízvételi ponton történő egyidejű elvégzését az előírásoknak megfelelő üzemeltetés szimulálása érdekében. Az automatizált pangó víz elleni öblítésekkel a ritkán használt vízvételi pontok is rendszeresen átöblíthetők. Így a távoli, eldugott vízvételi pontok, mint például a takarítóhelyiségek, sem jelentenek többé problémát. Hőmérsékletérzékelők használata esetén a pangó víz elleni öblítéseket nem csupán idő, hanem hőmérséklet alapján is lehet vezérleni. Ha a hideg víz (<25 °C) vagy a meleg víz (>55 °C) hőmérséklete túllépi vagy nem éri el az ajánlott hőmérsékleti tartományt, a pangó víz elleni öblítés automatikusan végbemegy. Így a legionella baktériumnak többé nincs esélye.

A hőmérsékletek alakulására, az elvégzett pangó víz elleni öblítésekre vagy a (kalkulált) vízfelhasználásra vonatkozó adatok hiánytalanul dokumentálásra kerülnek, és bármikor könnyen lekérdezhetők. 

A SMART.SWS online szolgáltatása globális távoli hozzáférést biztosít az egyes szerelvényekhez, a teljes vízvezetékrendszerhez – akár egyidejűleg több létesítményhez is. Az áttekinthető ábrázolásnak köszönhetően a SMART.SWS-rendszer intuitív módon kezelhető, és felhasználóbarát. Az üzemeltetők minden adatot egyszerre látnak.

Megbízhatóan dokumentált, kényelmesen használható

A Schell SWS vízmenedzsmentrendszerének szoftvere intuitív módon kezelhető, és ehhez kifogástalan dokumentációs funkciót is kínál. Ennek köszönhetően bármikor bizonyítani lehet, hogy az ivóvízminőség megőrzésének érdekében a szükséges intézkedések megvalósultak.
A Schell vízmenedzsmentrendszerét a SMART.SWS online szolgáltatás teszi különösen kényelmessé, mely az SWS-berendezések és az összes szerelvény és érzékelő között, akár több létesítményben is egyidejűleg és helytől független, globális távoli kapcsolattartást biztosít.

A SMART.SWS-rendszer ezen kívül a dokumentált adatokat szemléletesen jeleníti meg. Az ivóvizes rendszerek üzemeltetése az igényeknek megfelelően az adott létesítményre szabható, és a karbantartás, mint például az elemcsere, hatékonyan tervezhető és végezhető el.

Forrás, fotók: SCHELL GmbH & Co. KG
További információ ide kattintva.

Megosztás

Előző olvasása

Már elérhető a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása

Következő olvasása

Az Országos Magyar Épületgépész Napok rövid mérlege