Oxyma Systems: Innováció és fenntarthatóság a légkezelésben

Az Oxyma Systems Kft. fiatal mérnökökből álló csapat, akik az ipari épületgépészet legújabb hullámait kutatják, művelik. Több mint 10 éve valósítanak meg környezettudatos víz- és légkezeléssel kapcsolatos megoldásokat, és képviselnek olyan nemzetközileg is elismert cégeket, melyek világszerte elkötelezettjei a fenntartható, energiakímélő technikáknak és technológiáknak.

Az IntrCooll® IDEC (indirect/direct evaporative cooling) technológia az Oxyma Systems egyik zászlóshajója, amely képes jelentős energiamegtakarítást elérni a nagy méretű ipari létesítményekben, plázákban, irodaházakban, kereskedelmi épületekben, valamint raktárépületekben. Ez a kétkörös adiabatikus hűtő- és szellőzőrendszer kiválóan alkalmazható a téli-nyári belső hőmérséklet szabályozására, miközben ~85%-os energiamegtakarítást is lehetővé tesz, ha egy hagyományos kompresszoros rooftophoz vagy folyadékhűtővel kombinált légkezelő rendszerhez hasonlítjuk.

Az IntrCooll Plus főbb paraméterei:
– hűtőteljesítmény: max. 100 kWh*
– légszállítás: 14 000 m3/h (155 Pa)
– elektromos teljesítmény befúvó ventilátorral: 4 800W (3x10A)
– párolgási hatékonyság: 117%; EER: 12–25 *
– vízcsatlakozás: 3/4”; Vízfogyasztás: 50–230 l/h *
*külső hőmérséklettől és páratartalomtól függő


Az IntrCooll decentralizált rooftop rendszerek előnyei:
– könnyű és egyszerű tervezés (a gyári moduloknak köszönhetően),
– gyors és egyszerű telepítés (nincs szerteágazó légtechnikai hálózat, és nincs bonyolult épületátalakítás),
– 100% frisslevegő-befúvás nyáron (6–10 légcsere), 20–60% frisslevegő-befújás télen (2–5 légcsere),
– komfortos belső hőmérséklet (téli 21 °C, nyári 25°C), és optimális belső relatív páratartalom (~RH 50–60%),
– hővisszakeverés és fűtés – a technológiai disszipált hő visszanyerése opcionális hővisszakeverő modullal,
– gravitációs hőelvezetés (nincs ventilátormunka az elszívóoldalon),
– minimális ventilátormunka a befúvóoldalon (alacsony nyomásemelés, EC-ventilátorok, zömmel részterhelés),
– hulladékhő-visszanyerési lehetőségek (kompresszor, technológiai elszívás, technológiai recirkvíz stb…) a friss levegő előfűtésére.

A rendszer lehetséges felhasználási területei:
– ipari és kereskedelmi épületek autonóm fő hűtő/fűtő/szellőző rendszereként (~85%-kal alacsonyabb üzemeltetés),
– kompresszoros HVAC-rendszerek hibrid kiegészítéseként (~65–75%-kal alacsonyabb üzemeltetés).

A hibrid rendszerek megtakarítása az alábbiakból tevődik össze:
a szabadhűtéses időszak kinyújtása az IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtéssel egészen akár 36–38 °C külső hőmérsékletig (páratartalom-függő) képes 18 °C alatti befújtlevegő-hőmérékletre, így az év több mint 90%-ában a meglévő rendszer 100% friss levegővel szabadhűtés funkcióban működik. Ilyenkor az IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtés végzi a fő hűtést,
az IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtés és a kompresszoros folyadékhűtés szimultán is működtethető. Azokban az időszakokban, amikor az IntrCooll® már nem képes elvinni a fő hűtés szerepét (azaz bizonyos külső légállapotok mellett a gép nem képes a 18 °C alatti levegő-hőmérséklet biztosítására), előhűtött hőmérsékletet biztosít a légkezelő berendezés részére, amit a folyadékhűtő ~30-35%-kal alacsonyabb input energiafogyasztás mellett képes tovább hűteni a megfelelő befújt hőmérsékletre.

– Az IntrCooll rendszerekkel nem a hagyományos kompresszoros rendszerek alternatíváját kínáljuk, épp ellenkezőleg. Szem előtt tartjuk a rendszer korlátait és lehetséges felhasználási területeit, ha fő hűtésként használjuk. Szeretnénk azonban rávilágítani a hibrid rendszerek előnyeire. A megoldás tökéletes harmóniában tud működni meglévő vagy új tervezésű kompresszoros HVAC-rendszerek nagy hozamú, retrofit kiegészítőjeként – mondta Ádám Zsombor az Oxyma Systems Kft. ügyvezetője.

Válasszon IntrCoollt hibrid rendszerben légkezelő előhűtőként!
Az IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtő alkalmazása hibrid rendszerben – légkezelő frisslevegő-beszívó ág előhűtőjeként – számos előnyt kínál ipari létesítmények számára:
energiamegtakarítás: az IntrCooll technológiája és a kompresszoros hűtési rendszerek kombinációja lehetővé teszi, hogy az év legnagyobb részében a rendkívül energiatakarékos kétkörös adiabatikus hűtési módszerrel üzemeltessék a rendszert. Ez akár 75%-os energiamegtakarítást eredményezhet, ami jelentős költségcsökkentést jelent,
javuló belső légminőség: a rendszer az év jelentős részében (akár >90%) szabadhűtés funkcióban, 100%-ban friss levegővel működik, amely javítja a belső légminőséget, hozzájárulva.
– a dolgozók komfortérzetének és termelékenységének növekedéséhez,
– friss, tiszta, oxigéndús légminőség, és az optimális páratartalom megteremtéséhez
– a létesítményen belüli szennyeződések és allergének koncentrációjának csökkentéséhez,
– egy olyan ideális munkakörnyezet kialakításához, ahol az emberek hatékonyabban működnek,
környezeti externáliák csökkentése: az adiabatikus hűtési módszer sokkal kevesebb energiát igényel, mint a hagyományos kompresszoros hűtés, ezáltal jelentősen csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, hozzájárulva a vállalatok fenntarthatósági céljainak eléréséhez.

Példaszimuláció
Professzionális szimulációink nemcsak a meterológiai adatokat veszik figyelembe, hanem betáplálhatók az épület és a légtechnikai rendszer paraméterei (külső-belső hőterheléssel), amivel minden lényeges információ előre kimutatható (befújt légállapotok, belső légállapotok, önfogyasztás, megtakarítás, effektív hőmérséklet stb.).


Elérhető megtakarítások a példában
A cég a kulcsrakész rendszereken túl megoldásokat, műszaki támogatást, kalkulátorokat, valamint komponenseket is kínál partnerei számára, hogy segítse az energiahatékony és víztudatos tervezést, az egyszerű és plug&play kivitelezést, valamint a vállalatokat a fenntarthatósági céljaik és sikereik elérésében. – Meggyőződésünk, hogy technológiáink versenyelőnyt jelentenek megannyi felhasználó számára – tette hozzá Bali Endre, az Oxyma Systems Kft. kereskedelmi vezetője.

A vállalatok különböző finanszírozási lehetőségekkel élhetnek, melyek alkalmazásával jelentős mértékű beruházásiköltség-megtakarítás érhető el (pl. TAO, EKR, zöld beruházással kapcsolatos pályázatok, ESCO-konstrukciók). Ezek a lehetőségek segíthetnek a beruházások gyorsabb megtérülésében, a havi OPEX jellegű finanszírozásban, és hozzájárulnak a fenntartható technológiák szélesebb körű alkalmazásához.

Együtt a jövőért!

Az Oxyma Systems Kft. a jövő ipari HVAC-technológiáinak éllovasa, miközben a fenntarthatóságot és az energiatakarékosságot helyezi a középpontba. Alkalmazásukkal jelentős energiamegtakarítást és környezeti előnyöket érhetnek el a vállalatok, miközben a finanszírozási lehetőségek segítségével gyorsan megtérülő, akár többcélú beruházásokat valósíthatnak meg.
Legyen a partnerünk, és vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szeretne többet megtudni a kétkörös adiabatikus hűtésrendszerekről? Vegyen részt ingyenes webináriumunkon, ahol lerántjuk a leplet a technológiát övező tévhitekről, és sorra vesszük az innovációt érintő legfontosabb tényeket! A regisztrációhoz kérjük, olvassa be az alábbi QR-kódot!

Tovább az Oxyma weboldalára

Megosztás

Előző olvasása

Díjazták Németországban a fenntartható partnerségeket

Következő olvasása

Felmondták a 2009 óta érvényes építőipari kollektív szerződést