Öntsünk tiszta vizet…!

hajdu-viz-vizminoseg-hmv-hasznalati-melegviz

A HAJDU Zrt. mint felelős hazai gyártó, természetesen minden termékénél eleget tesz a forgalomba hozatalra, beépítésre vonatkozó jogszabályoknak. Felelősségünket is érezzük a piac megfelelő szakmai és jogi információkkal való ellátásáért.

A megfelelő mennyiségű és minőségű víz elengedhetetlen az emberi szervezet számára. Az ivóvízben lévő anyagok nagy része bekerül a szervezetünkbe, így egészségünk érdekében nem mindegy, hogy milyen vizet iszunk, használunk. A hálózati ivóvízzel követlenül érintkező termékeket a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) ellenőrzi, vizsgálja. 

Az ivó- és használati vízzel működő készülékek gyártása során műanyag, gumi, fém és tűzománcozott alkatrészeket használnak fel. A vízben olyan vegyületek, anyagok oldódhatnak ki az alkatrészekből, amelyek befolyásolhatják a víz minőségét, szélsőséges esetben akár egészségkárosítóak lehetnek. A kioldódás során az ivóvízbe, s ezáltal a szervezetünkbe kerülhetnek fémek, nehézfémek, mikroműanyagok, szervesanyagok. A kioldódó anyagok megváltoztathatják a víz kémhatását (pH értékét), a kioldódó vegyületek a víz illatát, ízét.   

Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 5/2023. (I. 12.) számú Kormányrendelet határértékek formájában határozza meg az emberi fogyasztásra, használatra szánt víz minőségi követelményeit és a vízminőség ellenőrzés rendjét.

A piacvezető HAJDU Zrt. nem csak a jogszabályi kötelezettségek miatt, hanem társadalmi fellelőségvállalásból adódóan is folyamatosan ellenőrzi az ivó-, és használati vízzel érintkező alkatrészek megfelelőségét, a határértékek teljesítését. 

Minden használati melegvíz tároló tartály esetében alapkövetelmény, hogy megfeleljenek a vízhigiéniai előírásoknak. Ezeknek az előírásoknak a betartását a HAJDU Zrt. minden alkatrész és alapanyag beszállító partnerétől megköveteli. 

A HAJDU Zrt. termékeire vonatkozó megfelelőségi nyilatkozatok elérhetőek a cég honlapján, ide kattintva.

Javasoljuk a fogyasztóknak, még vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjanak, hogy a megvásárolni kívánt használati melegvíz tároló szerepel-e az NNGYK nyilvántartásában, mely megtalálható ezen a honlapon.

2024. január 12-től a termékek csomagolását jól látható és olvasható jelöléssel kell ellátni, amely igazolja, hogy az adott termék megfelel a rendelet előírásainak.

Megosztás

Előző olvasása

Hozza egyensúlyba a fűtési rendszereket, a Q-Tech segítségével!

Következő olvasása

Több mint 350-en voltak a XI. Megújuló Energia Szakmai Napon