Építőipar: a Kormányhoz fordul segítségért az ÉVOSZ 

evosz-kormany-epitoipar-lakasepites

Gyors, érdemi kormányzati segítségre van szükség a következő időszakban, olyanra, ami az építőipart fel tudja pörgetni – mondta Juhász Attila, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke, az Új Ház Zrt. társtulajdonosa és a Piramis Építőipari Kft. tulajdonos-ügyvezetője az ÉVOSZ podcastjában.

A magasépítési, lakásépítési beruházások egyaránt hitel felhasználásával működnek, most azonban nincs olyan hitel, amelyet a vállalkozók vagy a magánépítők felvehetnének. Nagy szükség lenne az államilag támogatott kedvezményes hitelekre, amelyek a lakásépítések, és a lakásfelújítások beindulására hatással lennének. Most az energetikai korszerűsítéseket kellene ösztönözni – emelte ki a beszélgetés során Juhász Attila.

Az ÉVOSZ felmérése szerint

2023-ra az építőanyag-kereskedők 80 százaléka visszaeséssel számol, a legnagyobb,

50 százalékos keresletcsökkenés idén a falazóanyagoknál és a tetőfedő-anyagoknál tapasztalható, de később a többi anyagra és építési termékre sem lesz szükség. Az egész ágazatban hosszú távú beruházásokra van szükség a fejlesztésekhez, a hatékonyságnöveléshez.

Juhász Attila szerint mivel olcsóbb lett az építőanyag és könnyebben találni kivitelezőt, a versenyhelyzetben kedvezményeket is el lehet érni, ami bíztatást adhat a felújításon, építkezésen gondolkodóknak.

A teljes beszélgetés a Spotify-on hallgatható meg:

Forrás: ÉVOSZ
Fotó: épületgépész.hu

Megosztás

Előző olvasása

Oventrop Regumat szivattyús blokkok hagyományos és hőszivattyús rendszerekhez

Következő olvasása

Itt a rendelet: jöhetnek az iskolai konténerkazánok