A lakóépületek korszerűsítését sürgeti a TLE

tle-lakas-felujitas-korszerusites-epuletgepeszet-eu

Mintegy 20 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhatna meg REpowerEU* program magyarországi tervezetében szereplő beruházás keretében.

Ez egyébként a szükséges évi felújításoknak mindösszesen 15 százaléka – áll a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) közleményében, amelyben kiemelik, a magyar lakásállomány állapota igen gyenge, ezt mutatják az állapotfelmérések, a lakossági kutatások, az energiatanúsítványok adatai is. A hazai energiafelhasználás 35 százalékáért a lakóépületek a felelősek.

A TLE szerint a hazai épületállomány érdemi megújulásához évi 100-130 ezer lakóépület energetikai mélyfelújítására lenne szükség a szakérők szerint. A lakásállományra vetítve ez évi 3 százalékos korszerűsítési arányt jelentene.

Most Magyarországon a mélyfelújítások aránya évi 1%.

A mélyfelújítások támogatása elengedhetetlen

Lényeges, hogy mélyfelújításról, azaz energetikai korszerűsítésről beszélünk, és nem szépészeti és más, az épületek energiafelhasználását nem javító felújításokról (utóbbiak nem voltak kizárva a legutóbbi otthonfelújítási támogatásból). Az otthonfelújítási támogatás keretében összesen 705 milliárd forint értékben ítéltek oda vissza nem térítendő támogatást, melynek 43 százalékát fordították az ingatlanok valamilyen mértékű energetikai célú korszerűsítésére (MNB: Lakáspiaci jelentés).

A Nemzeti Energiastratégia 2030 szerint: „A családok többségének nincs annyi megtakarítása, hogy saját erőből épület felújításba kezdjen. (…) A lakóingatlanok energiahatékonyságának növelését korlátozza az épületállomány alacsony megújulási rátája. Mélyfelújítások nélkül nem reális a hazai lakóingatlan állomány energiahatékony megújulása a következő évtizedben.” Egy friss kutatás szerint a felújítani szándékozók csaknem fele nem kezdene bele a beruházásba állami támogatás nélkül (Újház-kutatás).

Ezért sokkal jelentősebb forrásokat lenne szükséges a lakóépületek energetikai korszerűsítésére fordítani, beleértve a szakmai szervezetek által kiemelt fontosságúnak tartott szemléletformálást és felvilágosítást is.


REPowerEU magyar tervezet – lakóépületek energetikai felújítása

A pályázatban energiahatékonyságot szolgáló és a megújulók használását növelő beruházásokat támogatnának a 224 milliárd forintos keretből.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.

Megosztás

Előző olvasása

Sok hőszivattyús előadással jön a XI. Megújuló Energia Szakmai Nap

Következő olvasása

Napelem-helyzet: eljutottak a kritikák a kormányhoz