Épületgépészeti Múzeum: megnyílt az első határon túli „Múzeumi Sarok”, a Nagyváradi Egyetemen

A Nagyváradi Egyetem Építészeti Karának felkérésére és a hathatós együttműködés keretében Prof. Dr. Guttmann Szabolcs az egyetem professzora és Dr. Chappon Miklós, az Épületgépészeti Múzeum igazgatója vágta át a nemzeti színű szalagot, az avatás jelképét, július 13-án.

Az avatáson részt vett Dr. Prada Marcela, a Nagyváradi Egyetem Építészeti Karának dékánja, valamint Prof. Dr. Antony Gall, az Óbudai Egyetem Építéstudományi Karának dékánja.

A múzeumi „sarok avatást” megelőzte az Épületgépészeti Múzeumban készült riportfilm angol feliratos változatának ősbemutatója (2. Fotó), mely erre az alkalomra készült el, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa, Dr. Both Balázs munkájaként (megtekinthető a www.epuletgepeszetimuzeum.hu oldalon, ide kattintva!).

Chappon Miklós arról is tájékoztatott, hogy a mintegy 70 tételből álló kollekció tartósan az egyetemen marad, és kérés esetén az anyamúzeum frissíti a kiállítást.

A nagyváradi múzeumi sarok (Fotó: Chappon Miklós)

– A Nagyváradi Egyetemen is megindult az értékmentés. Egy korábbi időkben fürdőépületként szolgáló épületet is megtekintettük, a helyreállító tervezés már folyamatban van – mondta az Épületgépészeti Múzeum igazgatója. Hozzátette: – A már megtekinthető, megmentett épületek közül elsősorban Vágó László és Vágó József építészek munkásságának csúcspontját emelem ki. Ez a Nagyváradon épült Darvas-La Roche ház (5. és 6. Fotó), mely ma már műemlék, és a helyi szecesszió egyik legnevezetesebb példája. Az 1909-1912 között épült remekmű meglátogatását mindenkinek ajánlom.

Darvas-La Roche ház (Fotó: Chappon Miklós)

Darvas-La Roche ház, belső tér (Fotó: Chappon Miklós)

Forrás: Chappon Miklós / Épületgépészeti Múzeum

Megosztás

Előző olvasása

Egy év alatt majdnem harmadával csökkent az építőipar rendelésállománya

Következő olvasása

Kiemelkedő partnereit díjazta a Siemens épületautomatizálási üzletága