Egy év alatt majdnem harmadával csökkent az építőipar rendelésállománya

evosz-epitoipar-visszaeses-lakossagi-allami-megrendeles

Az építőipar rendelésállománya 30%-kal kisebb a múlt év közepéhez viszonyítva. A 2023. évben kötött új szerződések volumene 37%-kal marad el a 2022. év első felében kötött szerződésektől. Az év második fele az erős piaci versenyről, a túlélési stratégiákról szól – áll az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) közleményében.

Az ÉVOSZ szerint

számos építési vállalkozás, tervező- és mérnökiroda az erősödő verseny mellett sem fog elegendő munkához jutni az év hátralevő részében.

Elegendő alatt értendő, hogy leépítések nélkül is a piacon tudjon maradni a vállalkozás a következő két évben. Az építési vállalkozások többségénél radikális költségcsökkentésre van szükség, ami létszámleépítéseket hozhat magával. Az ágazat szereplői a szakmunkásokat és mérnököket mindenképp szeretné megtartani, amihez munkára van szüksége.

Az állami megrendelések ismert mértékű visszafogása (mintegy 3 ezer Mrd Ft nagyságrend), a lakásépítés és felújítás 25%-os csökkenése, valamint a külföldi befektetők import anyag, unión kívüli munkaerő és kivitelezői kapacitás használata együttesen hozta kritikus helyzetbe a hazai építésgazdasági értéklánc szereplőit – figyelmeztet Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

Gyorsítani kellene az állami, önkormányzati projekteket

Az építési beruházások ilyen nagymértékű ciklikusságára az utóbbi tíz évben nem volt példa. Az állami és önkormányzati források építési-beruházási célú felhasználásánál az ÉVOSZ az egyenletes költekezést szorgalmazza. Szükséges a kormányzati építési-beruházási közbeszerzések

  • folyamatos előkészítése,
  • az előkészítések felgyorsítása,
  • az ajánlatkérések további meghirdetése
  • és a projektmegvalósítások vállalkozásba adása.

Az ÉVOSZ szerint határozottan érvényesülnie kellene a kormányzat építési piaci keresletkiegyenlítő szerepének. Az Állami Építési Beruházások Kerettörvényének mielőbbi elfogadása szükséges ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a tíz éves állami beruházási program meghatározásában. A legnagyobb megrendelő keresletének ismerete tenné kiszámíthatóbbá a piaci szereplők lehetőségeit.

Mint írják, jelenleg nem látszanak az európai gazdasági térség élénkítését szolgáló uniós gazdaságfejlesztési programokból Magyarországot érintő beruházások. További energiahálózatok fejlesztését és összekapcsolását, a nagy távolságú közlekedési rendszerek fejlesztését, a regionális vízgazdálkodást és termelési rendszerek kialakításához, összekapcsolásához szükséges építési-beruházási feladatokat szorgalmazza a Szövetség.

Az ágazat szereplői számos témában várnak előrelépést. Az ÉVOSZ ezek közé sorolja:

  • Paks II. érdemi elindítását, kivitelezését,
  • az országos lakóingatlan-felújítási programot,
  • a bérlakásépítési programot,
  • az ivóvíz- és csatornarendszerek rekonstrukciós programot,
  • a nagyvárosi közlekedést segítő városi infrastruktúrafejlesztő programot,
  • a 160 km/h sebességű vasútvonalak programját,
  • szennyvíztisztító rendszerek rekonstrukcióját,
  • intermodális logisztikai központok továbbfejlesztését,
  • mezőgazdasági öntöző hálózatok és vízgazdálkodási rendszerek fejlesztését,
  • környezetkímélő energiatermelő és -tároló kapacitások kiépítését.

A lakossági megrendelésekre is egyre nagyobb szüksége lesz

A lakásépítés és felújítás az állami ösztönzők és a lakosság részére elfogadható banki finanszírozás nélkül tovább szűkül.

Az építőiparosok a lakossági kapcsolataikból merített tapasztalataik alapján jelzik, hogy

a lakásépítők a CSOK aktualizálására várnak, valamint az energiamegtakarítást eredményező felújítási támogatásokra.

Az ÉVOSZ jelzi, hogy az Európai Unión kívüli befektetők létesítményeinél a hazai termékgyártók, tervezők és kivitelezők egyre kevésbé kapnak esélyt a közreműködésre. Verseny nélkül jelennek meg unión kívüli termékek, munkaerő és kivitelezői kapacitás a magyar állam által kedvezményezett befektetők holdudvarában. Ráadásul az uniós és magyar jogszabályok betartásának ellenőrzése is elmarad, amin mindenképpen változtatni szükséges.

Az építési vállalkozóknak mindent meg kell tenni, ami a hatékonyság javulását eredményezi. Ezek közül kiemelt jelentősége van a felnőttképzésnek, továbbképzésnek. A munkaadók által indított, kezdeményezett képzési programoknak megtartó szerepe van a foglalkoztatottak köreiben.

Forrás: ÉVOSZ

Megosztás

Előző olvasása

Egyre több hőszivattyút értékesítenek, de van még hova fejlődni itthon

Következő olvasása

Épületgépészeti Múzeum: megnyílt az első határon túli „Múzeumi Sarok”, a Nagyváradi Egyetemen