Betett az ingatlanpiaci visszaesés a klímaszerelőknek is

Elhalasztott lakásfelújítások, 35-40%-os árnövekedés a klímaberendezések és anyagok esetében, jelentősen csökkenő árbevétel és profit – többek között ezeket tapasztalják a hazai klímaszerelő vállalkozások.

– A tavalyi évben a megrendeléseink 80 százalékát az otthonfelújítási támogatás generálta. Májusban beindult a szezon, rengeteg munkánk volt, és a korábbi évekkel ellentétben a tömeges megrendeléseknek a szezon végén, szeptemberben sem lett vége, ekkorra ugyanis már tudta a lakosság, hogy a rezsicsökkentés korlátozva lesz, és hirtelen mindenki hűtő-fűtő klímát akart, így egészen decemberig tartott a pörgés – mondta a növekedés.hu gazdasági portálnak egy általuk megszólított klímaszerelő.

A cikk szerint a szakember azt is mondta, hogy „egy éve a készülékhiány miatt fordult elő, hogy szinte bármit megvettek  az emberek, csak klíma legyen, az eredmény pedig az lett, hogy sok esetben még egy évet sem bírt ki a készülék, lehetett szervizelni vagy újat venni. Idén pedig az árérzékenység vezet rossz döntésekhez. Hiába lehet akár 130-140 ezer forintért is hozzzájutni egyes gyártók termékeihez, ezek csak bosszúságot okoznak, ha mondjuk fellép egy panelhiba, mehet a kukába az egész berendezés”.

A teljes cikk itt olvasható.

Illusztrációs fotó: Kévin JINER / Unsplash

Megosztás

Előző olvasása

A hővisszanyerős szellőztetés hozzájárulása a fosszilis energiahordozók és a széndioxid-emissziók csökkentéséhez az épületállomány területén

Következő olvasása

A faégetés környezetbarát energiaforrás lenne?