A faégetés környezetbarát energiaforrás lenne?

biomassza-kornyezetbarat-energia-fa

A fával való tüzelést úgy reklámozzák, mint zöld alternatívát a fosszilis energiahordozókra (Magyarország is ezért áll ilyen jól statisztikailag), de valójában hosszú távon nem sokkal jobb, mint szenet égetni.

Biomassza: ha az ember ezt a szót hallja, automatikusan a környezetbarát energiaforrások jutnak az eszébe, és úgy gondolhatja, hogy a biomassza-égetés hozzájárulhat egy zöldebb világ megteremtéséhez. Bár maga az égetési folyamat biztosan nem olyan káros, mint a fosszilis energiahordozók felhasználása, tudni kell, hogy Európa erdői nagyon megszenvedik, hogy a faégetés is környezetbarát energianyerési folyamatként van számontartva – írja a The Guardian cikkére hivatkozva az NRGreport.hu.

A The Guardian összevetette a Natura2000-es adatokat a Global Forest Watch adatbázisával, és azt találta, hogy az itt található erdőtakaró rohamosan csökkenni kezdett 2015 után. 2001 és 2019 között összesen 15 ezer hektárnyi Natura 2000 erdő tűnt el, az utolsó öt év felelt ennek 80 százalékáért. Érdemes megjegyezni, hogy ez nemcsak a biodiverzitás eltűnése miatt probléma, hanem azért is, mert az erdőtakaró kevesebb szén-dioxidot képes felvenni így a levegőből, hozzájárulva a klímaváltozáshoz.

A teljes cikket alább lehet elolvasni!

Megosztás

Előző olvasása

Betett az ingatlanpiaci visszaesés a klímaszerelőknek is

Következő olvasása

Erős visszaesésben az új lakások építése