A szakmához fordul a Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórum

magyar-epuletgepeszeti-egyezteto-forum-epiteszeti-torveny-epitoipar

Az öt nagy szakmai szervezet által alkotott Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórum az egész épületgépész szakma figyelmét fel kívánja hívni arra, hogy a magyar építészetről szóló 2023. C. törvényhez kapcsolódó rendelettervezetekben lényeges hátrányokat jelentő szabályozási tartalom olvasható. A kormány által társadalmi egyeztetésre közzétett tervezetekben, elsősorban a 191/2009. (IX. 15.) és a 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendeletek szövegeiben az épületgépészeti tervező és kivitelező vállalkozások számára az alábbiak olvashatók ki.

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelettervezetben kötelező kívánják tenni valamennyi vállalkozás számára a felelősségbiztosítást, amelyet a Kereskedelmi és Iparkamarának minden évben be kellene jelenteni és igazolni, hogy az árbevétel arányos biztosítással a vállalkozás rendelkezik, függetlenül attól, hogy tevékenysége ennek szükségességét indokolná. A rendeletben változás, hogy nem szerepel a kiviteli terv kötelezettség szakterületei között az épületgépészeti és épületvillamossági tervezés, holott a jelenlegi jogszabályban ez megtalálható.

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet tervezetében a szakmagyakorló mérnökök és építészek részére a vállalkozásokhoz hasonló felelősségbiztosítást írna elő a rendelet, minden szakmagyakorlónak egyénileg is meg kellene kötnie a biztosítást, függetlenül attól, hogy vállalkozás tagjaként, vagy alkalmazottként végzi a tevékenységét. További szigorítás, hogy a kamarai szakmagyakorlási jogosultság megszerzésének feltétele, tehát a mérnök és építész egyéni kötelező biztosítását írják elő. A szakmagyakorlónak a biztosítás meglétét minden évben be kellene jelenteni az illetékes kamarának, ahol erről nyilvántartást vezetnének. A biztosítás összege a mindenkori árbevételtől függene. 

Az Egyeztető Fórum nem tartja elfogadhatónak a vállalkozások és az egyéni szakmagyakorlók anyagi és adminisztrációs terheinek növelését, szerintük ez nem fogja javítani a szakmai munka minőségét, inkább csak bizalmatlanságot eredményez.

A Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórum  már levélben jelezte a Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára felé a jogszabálymódosítások tartalmával kapcsolatos az ellenvetéseit, tiltakozását és érveit.
A levél ide kattintva olvasható el!

A lehetséges hátrányok súlyosságára tekintettel az Egyeztető Fórum arra bíztatja az épületgépész vállalkozókat és szakembereket, hogy a szeptember 30-ig nyitott kormányzati társadalmi egyeztetési felületen ismerkedjenek meg a két rendelettervezet szövegével, és ha indokoltnak látják, küldjék meg a minisztérium számára a véleményüket.
A társadalmi egyeztetési felület hetedik ablakában található a két rendelet módosításának szövege ezen az oldalon, ide kattintva.

Megosztás

Előző olvasása

Hűtőkamrákhoz, vagy más hűtött térhez keres légfüggönyt?

Következő olvasása

37. Távhő Vándorgyűlés a zöld átállás jegyében