Hűtő- és klímaberendezések hűtőközeg-emisszióinak analízise Németországban

huto-klima-hutokozeg-emiszio-nemetorszag

Az analízis az VDKF, a Németországi Hűtés- és Klímatechnikai Szakvállalkozások Szövetsége tagjai által szerelt és szervizelt 265 ezer hűtő- és klímaberendezés adatai alapján készült, amelyek üzemeltetőinek száma 60 ezer. A beszerzett adatok összegyűjtése önkéntes válaszadáson alapult, és anonimizálva került továbbításra. A kiértékelés eredménye az VDKF számára arra a célra szolgál, hogy képviselje a szakma érdekeit a politikával és a nemzetgazdasággal szemben.   

A hűtőközegek eloszlása azt mutatja, hogy a 265 ezer vizsgált berendezés 87,5%-a HFKW (részlegesen fluorozott szénhidrogén) hűtőközeggel van feltöltve. Ezek teljes hűtőközegmennyisége 2.472 tonna. Az FCKW és HFCKW (fluorozott-klórozott és részben fluorozott-klórozott szénhidrogén) hűtőközegek mennyisége 165 tonna, és a berendezések 3,6%-a van ilyenekkel feltöltve. Az egyéb hűtőközegek hasonló adatai 9,36 tonna és 7,39%. Természetes, illetve alternatív hűtőközeggel mindössze a berendezések 1,51%-a van feltöltve, és ezek összes hűtőközeg-mennyisége 105,7 tonna.   

A hűtő- és klímaberendezések szivárgása révén jelentkező éves széndioxid-ekvivalens meghatározásánál az utánatöltött hűtőközegek mennyiségéből indultak ki, amelyet a mindenkori GWP-értékkel súlyoztak. Megállapították azt, hogy közel 43 ezer tonna széndioxid-ekvivalenssel az R404A hűtőközeg az éves emissziók 42%-áért felelős. Jelentősek még az R407C és R134a utántöltési mennyiségei.   

Forrás: VDKF information
Fotóillusztráció: épületgépészet.hu

Megosztás

Előző olvasása

Gázszerelő igazolvány meghosszabbítása rövid, hatékony képzésen

Következő olvasása

Kötelező a kamarai tagság a felelős műszaki vezetői és műszaki ellenőri, valamint épületenergetikai tanúsítói jogosultsággal rendelkezők számára