Csúcsra járatott áramfogyasztás, jövőbeni ellátási aggályokkal

Július első felében több napon is rekordot hozott Magyarországon az áramfogyasztás. Mavir-adatokat elemzett a Szabad Európa.

Végül egyéb termelési módszerek és import is megoldották a helyzetet, azonban az is látszik, hogy van még itt tennivalója a döntéshozóknak.

„Július harmadik hetében az eddig páratlan forróság tfőn kora este és kedden is ugyanakkor (19.45–20.00 között) hozott áramfogyasztási rekordot. A 6951 MW és az ezt felülíró 7036 MW azonban csupán nyári csúcsérték, a magyarországi rendszerben a téli ennél jóval magasabban van” – írja elemző cikkében a Szabad Európa.

A portál a Mavir adatait elemezve többek között arra jutott, hogy bár sikerült kielégíteni a fogyasztói igényeket, meglehetősen aggályos az állami cég áramimport és -exporttevékenysége. Emlékeztetnek arra is, hogy a kormányzat elmaradásban van olyan projektekkel (pl. 2026-ig felépítendő gázerőmű, ami még el sem kezdődött), amelyek segíthetik a következő években egyre emelkedő igényeket.

„A kérdés már rég nem az, hogy mivel lehetne a napelemes erőművek túltermelési időszakának fölét néhány órára eltárolni addig, amíg a fogyasztónak szüksége lesz rá, hanem az, hogy miért nem lép a magyar villamosenergia-rendszer az akkumulátoros energiatárolás ipari méretű felépítése irányába, azt ugyanis éppen erre találták ki. A válasz erre évekig az volt, hogy az akkumulátorok túl drágák. De az aktuálisan hatvan euró körüli átlagárral üzemelő árampiacon az 1000 euró/MWh csúcsár mellett mi tekinthető drágának?

Ha egy középvállalkozás a hírekbe sem került be azzal a produkcióval, hogy alig nyolc hónap alatt képes kivitelezni egy 6 MW/6 MWh teljesítményű és kapacitású akkumulátoros energiatároló építését, installálását és beüzemelését, akkor a rendszerszintű építkezés ugyan miért volna megugorhatatlan?

Ha csak egy tucat ilyen cég dolgozna e piaci résre Magyarországon, az évente 100 MW energiatárolós méretnövekedést jelenthetne. Ennek nagyjából a fele működik ma az országban, miközben négy-öt éven belül a Paksi Atomerőmű blokkjával összemérhető, csúcsidős, ultragyors indítású, jól szabályozható energiatároló kapacitást is használhatna azokon a tételeken felül, amit a hálózati cégeknek (E.ON, Opus Titász, MVM) be kell építeniük a rendszerbe.” – írják a cikkben, ami ide kattintva olvasható el.

Fotóillusztráció: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

Továbbra is csökkenőben a hazai gázfogyasztás, az áramé stagnál

Következő olvasása

„Megoldani okosba’?” – minden a fekete foglalkoztatásról