Okosotthon technológiák a fűtőberendezésekhez

okos-otthon-futes-termosztat-energiatakarekossag

Egy okosotthon-fűtésvezérlés a belső hőmérsékleteket optimálisan állítja be, és ezzel növeli a fűtés hatékonyságát, mégpedig ezzel egyidejűleg csökkenő fogyasztás mellett. A hálózatba kötött fűtési rendszerek az egész házban optimális klímát teremtenek, elemzik a környezeti viszonyokat és reagálnak a változásokra. 

Egy okosotthonban alapvetően az alábbi négy módon valósul meg az energiatakarékosság:

  1. Az intelligens termosztátok elektronikusan avatkoznak be a fűtésvezérlésbe. Ezáltal lehetséges az idővezérlés is: ha a lakók elhagyják a házat, akkor a fűtés alacsonyabb hőmérsékletre fűti a házat. Egy app révén a fűtés okostelefonról is vezérelhető, ami előnyös akkor, ha az egyik lakó nem várt időpontban indul haza. 
  2. A redőnyvezérlés  felhúzza a redőnyöket, ha a helyiségben túl hűvös van. Még akkor is, ha odakint nincs ragyogó napsütés, a természetes fény a nagy üvegfelületeken keresztül felfűti a helyiségeket. A modern otthonokat többnyire ennek megfelelően tervezik.
  3. Az intelligens szellőztetés  ugyancsak csökkenti a fűtési költségeket, mert ekkor a légnedvesség-szenzor révén csak a szükséges esetben jön létre légcsere. Egyébként megfigyelhető, hogy a lakók gyakran túl keveset szellőztetnek, aminek a következménye a rossz levegőminőség és a magas páratartalom lesz. 
  4. A hálózatba kötött fűtési rendszerek a hűvös, szélhatásnak kitett helyiségeket, de csak azokat jobban fűtik, ami ugyancsak energiamegtakarítást eredményez. 

Forrás: haustec.de
Fotóillusztráció: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

A mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségei az épületgépészetben (2. rész)

Következő olvasása

Építőipari árfigyelő online portál indult